Питання зброї для України може бути переглянуте після виборів у США, – Чалий

Питання зброї для України може бути переглянуте після виборів у США, – Чалий

Чалий спрогнозував, що це може статися навіть до грудня – між президентськими виборами в Сполучених Штатах і початком роботи 115-ї сесії Конгресу

Українська сторона очікує, що закон H.R. 5094 «Про підтримку стабільності й демократії в Україні», проголосований у середу Палатою представників США, буде затверджений в Сенаті і підписаний президентом до кінця нинішнього року.

Так прокоментував у четвер у Вашингтоні перспективи подальших законодавчих дій посол України в США Валерій Чалий, повідомляє Укрінформ.

«Цей закон зараз проголосований в Палаті представників, далі його «дзеркальна» версія буде проголосована в Сенаті сподіваюсь, цього року. Думаю, президент Сполучених Штатів – Барак Обама – підпише його», – зауважив український дипломат.

Він спрогнозував, що це може статися навіть до грудня – між президентськими виборами в Сполучених Штатах і початком роботи 115-ї сесії Конгресу.

Посол уточнив, що поки не може підтвердити, що Сенат уже має так звану «дзеркальну» (ідентичну – ред.) версію цього закону, щоб почати процедуру його розгляду та затвердження. Але, підкреслив він, Посольство України постійно працює в рамках того, що може робити.

«Можу сказати відверто, що з сенаторами і у відповідних комітетах Сенату ми це питання обговорювали. Ту інформацію, яка потрібна від української сторони, була представлена», – зауважив Чалий.

Коментуючи зміст документа, прийнятого нижньою палатою Конгресі США, посол наголосив на важливості «цілого блоку питань», пов’язаних не тільки з невизнанням окупації Криму, але й додатковими механізмами санкцій.

«Вперше на законодавчому рівні визначена чітка заборона для всіх державних структур будь-якої активності на території півострова, яка йде врозріз з підходами міжнародного права», – зауважив дипломат.

Він також зазначив, що закон містить положення, пов’язані з санкціями.

«Сьогодні, наприклад, санкції затверджуються розпорядженнями Барака Обами, а тут уперше це буде оформлено чітко на законодавчому рівні. Крім того, це ще один сигнал двопартійної підтримки України, який надходить з Вашингтона.», – підкреслив Чалий.

Що стосується положень закону про летальну зброю, за словами посла, «це був би дуже потужний сигнал, в першу чергу, для Росії». Сьогодні позиція Білого дому дійсно не дозволяє повною мірою використовувати ці можливості.

«Але я не виключаю, що це питання може бути розглянуто після президентських виборів у США», – наголосив посол.

У цьому зв’язку він зауважив, що зараз відбувається підготовка законодавчої основи для того, щоб у разі прийняття такого рішення дуже швидко застосувати всі механізми.

«Законодавчі механізми двопартійної підтримки є, суми, виділені на такі види озброєнь, є і це можна зробити», – сказав дипломат.

Водночас, він підкреслив, що зараз Україна почала швидше отримувати оборонне обладнання зі США, про яке говорилось уже давно – безпілотні апарати, захищені засоби зв’язку, контрбатарейні радари.

«По суті, це великий комплекс оборонної зброї, що рятує життя і дає можливість встановити мир в Україні», – підкреслив дипломат.

Як раніше повідомляло агентство, палата представників США (нижня палата Конгресу США) одностайно схвалила закон H.R. 5094 «Про підтримку стабільності і демократії в Україні», раніше підтриманий Комітетом у закордонних справах.

Співавторами документа виступили близько 40 конгресменів від Демократичної та Республіканської партій. Перед його підписанням президентом США ідентичний за змістом законопроект має бути підтриманий Сенатом. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: