Порошенко: Нема жодних підстав вважати, ніби Томос у нас в кишені

Порошенко: Нема жодних підстав вважати, ніби Томос у нас в кишені

Глава держави закликав українців до молитви та роботи задля отримання автокефалії

Президент України впевнений, що надання Українській церкві Томосу про автокефалію є тією ідеєю, час якої настав. Відповідна заява глави держави прозвучала під час участі у всеукраїнській прощі, приуроченій 1030-річчю Хрещення України – Русі, в ході робочої поїздки на Тернопільщину. Про це інформує Банкова

«Кажуть, не можна зупинити ідею, час якої настав. Ідея автокефалії зараз в Україні є саме такою ідеєю. До Томосу нас підводить сама логіка історичного процесу, логіка розвитку української нації, логіка розвитку української держави», - наголосив президент.

Глава держави особливо наголосив, що мова йде не про створення державної церкви: «Церкви були і будуть незалежними від держави, як це і передбачено Конституцією».

«Я твердо стою на тому, щоб церква в Україні була незалежною від держави. Але особливо від держави іноземної. Це я кажу вам. Про це я написав Понтифіку. Днями державний секретар Ватикану повідомив мені, що Папа Франциск із великим задоволенням констатує, що влада в Україні гарантує повне дотримання релігійної свободи для вірних усіх конфесій», - підкреслив Порошенко.

«З перших же днів свого президентства поставив за мету добитися від Константинопольскої Матері-Церкви надання автокефалії Українській помісній православній єдиній церкві. Відтоді ця тема постійно перебуває не просто в полі мого зору, а в центрі уваги», - зазначив він.

Глава держави наголосив, що протягом кількох років тривала невидима для стороннього ока напружена робота: «Зустрічі та листування із Вселенським Патріархом, обговорення теми з лідерами православних країн та предстоятелями церков цих країн».

Порошенко зазначив, що у відповідь на його звернення, яке було підтримано Верховною Радою, обласними радами, в тому числі Тернопільською обласною радою, районними радами, ієрархами всіх церков, нарешті, українці вже почули низку позитивних повідомлень.

«Про те, що приєднання Київської Митрополії до Московської Церкви, яке сталося у сімнадцятому столітті, було здійснене всупереч канонам. Про те, що право надавати автокефалію належить винятково Вселенському Патріарху і Синоду. Про те, що Константинопольська Церква – це Церква-Мати для українських православних. А Москва, яка претендує на «материнство», насправді є дочірньою по відношенню до церкви в Києві», - відзначив він.

«І головне – про те, що коли виникає незалежна держава, природним наслідком виникнення держави є створення своєї незалежної православної церкви», - особливо наголосив президент.

За словами Порошенка, автокефалія не є клопіт лише українських православних. «Це – питання нашої української незалежності. Це – один із стовпів Української держави, української нації, української національної безпеки. І, врешті-решт, всієї світової геополітики», - підкреслив президент.

Глава держави зазначив, що саме тому і чинять такий шалений спротив Москва та її п’ята колона всередині України. «І навіть деякі політики, яких прийнято вважати проукраїнськими, дозволяють собі передавати сигнали на зовні, що, мовляв, не варто поспішати з наданням автокефалії», - додав він.

«Ситуація непроста. Протидія – масштабна і системна. Нема жодних підстав вважати, ніби Томос у нас в кишені. Та нам з вами залишається дві речі для того, щоб його отримати – молитися, і вирити та боротися», - сказав президент та нагадав слова Любомира Гузара: «Коли молимося, не припиняймо працювати. Бо без нашої праці нічого не буде, нічого само по собі не станеться».

Зазначимо, що секретар Священного Синоду УПЦ КП Єпископ Євстратій (Зоря) заявив, що якби Константинопольський Патріархат не розраховував на те, що зможе довести справу Томосу про автокефалію української церкви до логічного завершення - він би не починав цього процесу.

Член Синоду Вселенської патріархії митрополит Елпідофор заявив, що Московська церква є не матір'ю, а дочкою Української

Раніше Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарет повідомив, що після отримання томосу про автокефалію УПЦ Московського патріархату втратить право називатися українською.

Читайте також інтерв’ю: «Митрополит УПЦ МП Митрофан: У нашій церкві є протилежні думки щодо автокефалії»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: