Патріарх Філарет розповів, що буде після надання Томосу Україні

Патріарх Філарет розповів, що буде після надання Томосу Україні
Патріарх Філарет

Засідання Синоду призначено на першу половину липня в Константинопольській церкві у Стамбулі

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарет повідомив, що після отримання томосу про автокефалію УПЦ Московського патріархату втратить право називатися українською.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню «Голос України».

«Томос отримає Українська церква Київського патріархату і УАПЦ, це буде означати об’єднання цих церков. Московському патріархату доведеться вирішувати, приєднуватися до канонічної, визнаної Вселенським патріархатом й іншими церквами Української церкви чи ні», - заявив він.

За словами Київського патріарха, ті парафії, священики та єпископи, які не приєднаються до Української єдиної помісної церкви, не матимуть права називатися Українською православною церквою, а будуть лише митрополією чи екзархатом Російської православної церкви в Україні.

«Якщо вони хочуть молитися з Московським Патріархатом, нехай моляться. Але якщо вестимуть антиукраїнську діяльність - зазнають покарання. Держава, якщо вона держава, має карати зло, інакше спокою не буде. Якщо ж, припустимо, трапиться так, що Томосу не буде, це буде означати, що Московська церква є реально впливовою в православ'ї», - підкреслив Філарет.

Він нагадав про поведінку УПЦ МП при підготовці до Всеправославного Собору. За словами патріарха, тоді домовилися про скликання в 2016 році, погодили документи, але Москва переконала своїх сателітів - Антіохійську, Грузинську і Болгарську церкву - не брати участь в ньому.

Філарет висловив упевненість, що шантаж Московського патріархату не вплине на рішення Вселенського патріарха і Українська церква отримає Томос. За його словами, імовірність отримання Томосу становить «99 відсотків».

За його словами, коли його нададуть, Верховна Рада повинна прийняти закон про перереєстрацію всіх парафій.

«Другий закон - про обрання релігійного центру. Щоб не було релігійної боротьби, приналежність храмів має визначати більшість віруючих шляхом голосування. Якщо більшість виступить за Московський Патріархат, то храм належатиме йому, якщо за Київський - то Українській Церкві. Як і лаври. У нас їх дві - Києво-Печерська і Почаївська», - пояснив він.

Він додав, що засідання Синоду призначено на першу половину липня в Константинопольській церкві у Стамбулі.

Напередодні Вселенський Патріарх висловився на тему канонічності церкви в Україні

Нагадаємо, Патріарх Філарет вірить в автокефалію української церкви до річниці Хрещення.

Раніше повідомлялося, що Українська православна церква Київського патріархату звинуватила Росію у втручанні в церковні справи в Україні у зв’язку з очікуваним визнанням автокефалії української церкви з боку Вселенського патріархату.

Як відомо, президент України Петро Порошенко заявив 22 квітня, що Вселенський патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

Нагадаємо, 19 квітня народні депутати проголосували за звернення президента України Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія І щодо надання томосу про автокефалію православній церкві в Україні.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій підписав постанову про звернення щодо автокефалії.

Як повідомлялося, 17 квітня на зустрічі з лідерами парламентських фракцій Порошенко заявив, що він та ієрархи УПЦ КП та УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського Патріарха Варфоломія І з проханням про надання автокефалії православній церкві в Україні.

Порошенко розраховує, що таке рішення ухвалять до 1030-річчя Хрещення України-Русі. 1030-річчя Хрещення України-Русі українці будуть відзначати у липні цього року.

Як відомо, народні депутати від Опозиційного блоку направили звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія I, в якому заявили, що ініціатива української влади щодо створення єдиної помісної церкви є спробою «вирішити політичні завдання напередодні президентських виборів в Україні».

Читайте також інтерв'ю: Митрополит УМЦ МП Софроній: Ті, хто не захоче до єдиної церкви, стануть РПЦ за кордоном. І там хай хоч Путіну моляться

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: