Президента Молдови позбавили права призначати міністра оборони

Президента Молдови позбавили права призначати міністра оборони
Президент Молдови Ігор Додон

Ігор Додон повторно відмовився призначити висунутого прем'єр-міністром кандидата на посаду міністра оборони

Прем'єр-міністр Молдови Павло Філіп чи спікер парламенту Андріан Канду тимчасово, на період затвердження міністра оборони і прийняття у нього присяги, виконуватиме обов'язки президента країни.

Такий вердикт виніс Конституційний суд Молдови, повідомляє «Укрінформ».

«У зв'язку з тим, що президент Молдови не виконав свої конституційні обов'язки, повторно відмовившись призначити висунутого прем'єр-міністром кандидата на посаду міністра оборони, тимчасово виконувати обов'язки президента буде або прем'єр-міністр, або голова парламенту. Відповідно, повноваження призначення міністра оборони і прийняття у нього присяги передаються або прем'єру, або спікеру», - йдеться в рішенні інстанції.

Як поінформував журналістів представник уряду в конституційному суді, відповідно до нового закону про уряд міністр оборони буде затверджений протягом двох тижнів.

Рішення Конституційного суду про передачу повноважень президента голові парламенту або прем'єру було винесено у зв'язку з відмовою президента Ігоря Додона призначити міністром оборони представника правлячої коаліції Єуджена Стурзу.

Раніше глава Молдови Ігор Додон відмовився призначити Стурзу міністром оборони, заявивши, що не прийме у нього присягу і не включить міністра до складу Вищої Ради безпеки.

У зв'язку з цим уряд звернувся до Конституційного суду за відповідними роз'ясненнями.

Це перший в історії сучасної Молдови випадок, коли при чинному президенті повноваження глави держави тимчасово передаються прем'єру або голові парламенту.

Нагадаємо, «друг Путіна» Додон хоче дострокових виборів парламенту Молдови.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: