Протистояння НАБУ і НАЗК: скликано екстрене засідання двох комітетів Ради

Протистояння НАБУ і НАЗК: скликано екстрене засідання двох комітетів Ради

У закритому режимі буде заслухано дії НАБУ, САП, ГПУ, при потребі МВС

Генеральний прокурор Юрій Луценко анонсував екстрене закрите засідання Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції та Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності для розгляду конфлікту між НАБУ та НАЗК.

Про це він заявив на брифінгу.

«Відбувається дестабілізація антикорупційних структур, тому сьогодні було ухвалене рішення про скликання надзвичайного екстреного закритого засідання двох комітетів - антикорупційного та правоохоронного. Вважаю, що це правильна площадка, щоб заслухати в закритому режимі дії НАБУ, САП, ГПУ, при потребі МВС, і припинити персональний захист мундира шляхом відкриття кримінальних справ у відповідь. Це неприпустима практика», - сказав Луценко.

Він додав, що його турбує ситуація, коли керівник «одного антикорупційного органу абсолютно законно надсилає вимогу надати документи, а інший відмовляється і при цьому порушує справу на тих, хто посмів ці документи витребувати».

Генпрокурор вважає неприйнятною ситуацію, коли керівник антикорупційного органу добивається особистої недоторканності, порушуючи справи проти всіх інших. На думку Луценка, це призведе до зловживань.

Нагадаємо, НАЗК викликало директора НАБУ Артема Ситника для дачі пояснень у зв'язку з відмовою НАБУ надати агентству запитувані документи у справі про можливий конфлікт інтересів Ситника. Зокрема, перевіряється інформація про те, що Ситник доручив керівнику юридичного управління НАБУ Ігорю Ярчаку представляти його інтереси в суді. Таким чином Ситник міг допустити реальний конфлікт інтересів і порушити вимоги ст. 172-7 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Через кілька днів НАБУ викликало на допит директора НАЗК Наталю Корчак у справі про купівлю паркомісць та їх використання для незадекларованих автомобілів. У травні журналісти повідомляли, що виявили на паркомісці Корчак в столичній новобудові бізнес-класу нову машину Skoda Octavia A7, яку вона нібито не вказала в декларації.

13 листопада Ситник на допиті в НАЗК не визнав своєї провини за звинуваченням у конфлікті інтересів, проте підписав адмінпротокол.

НАЗК ухвалило рішення про направлення до суду протоколу про адміністративне правопорушення Ситника.

Ситник вважає, що все, що зараз відбуваються навколо НАБК, - тиск влади на антикорупціонерів.

Нагадаємо також, що екс-керівник одного із департаментів НАЗК Ганна Соломатіна звинуватила керівництво Нацагентства у зловживаннях під час перевірки електронних декларацій. НАБУ відкрило провадження за цим фактом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: