Рада у першому читанні підтримала проект Виборчого кодексу

Рада у першому читанні підтримала проект Виборчого кодексу

За документ у першому читанні проголосували 226 народних депутатів

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект № 3112-1 «Проект Виборчого кодексу України». У залі було 226 голосів «за».

Законопроект підготував авторський колектив на чолі із спікером ВРУ Андрієм Парубієм. До роботи над текстом долучився представник БПП Олександр Черненко, «Народного фронту» - Леонід Ємець, нардеп І-VII скликань Юрій Ключковський, представник Інституту законодавства ВРУ Наталія Богашева та представник громадської організації Колісецька.

Представляв документ у сесійній залі нардеп від БПП Олександр Черненко.

«На парламентських виборах ми пропонуємо систему регіональних відкритих списків - це коли Україна ділиться на 27 виборчих регіонів. У кожному із цих регіонів партії висувають свої списки, виборець обов’язково голосує за одну із цих партій і за бажанням, це вже його добра воля, - за когось із кандидатів, кого партія висунула саме в цьому регіоні. Таким чином рейтингуючи цих кандидатів, - це коли керівник партії не може вплинути на місце кандидата у списку на шанси його проходження, а на це впливає виключно виборець», - сказав він.

Нардеп додав, що у документі передбачені гендерні квоти: у кожній п’ятірці загальнонаціонального списку має бути не менше двох осіб протилежної статі.

Окрім того, у законопроекті розділяється поняття інформування виборців і агітація.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: