Редакція New York Times висловила свою позицію: Путін - злочинець світового масштабу

Редакція New York Times висловила свою позицію: Путін - злочинець світового масштабу

Конструктивне партнерство заради миру – останнє, про що думає президент РФ, пише видання

Володимир Путін стрімко перетворює РФ на націю злочинців. Завдання Росії як одного з п'яти постійних членів Ради безпеки ООН - дотримуватися міжнародного права. Однак своїми діями в Україні і Сирії РФ не лише порушує правила, покликані встановити мир в цих країнах, а й загальнолюдські правила пристойності. Про це пише редакційна колегія The New York Times у cпеціальній статті.

«Цю гірку правду країні-агресора в середу, 28 вересня, озвучили двічі. Спочатку слідча група, очолювана Нідерландами, оголосила, що ракета класу «земля-повітря», що збила MH17 з 298 пасажирами на борту, була випущена з «Бука», переданого Кремлем терористам Донбасу. Після цього, тієї ж ночі, «Бук» повернувся в РФ. Тим часом в Сирії авіація РФ і Башара Асада зруйнувала два госпіталі в контрольованому сирійською опозицією Алеппо. Редактори NYT вказують, що після цієї атаки життя 250 тисяч сирійських громадян опинились під загрозою, - а ця війна вже забрала життя 500 тис. сирійців», - пише видання.

У статті йдеться, що країна-агресор щосили намагається звинуватити Україну в катастрофі MH17. Але оприлюднений звіт викриває не тільки факт використання російського «Бука», а й наміри Кремля приховати свою провину. Міністр закордонних справ Павло Клімкін на минулому тижні повідомив, що Україна має намір притягнути до відповідальності за трагедію 2014 року як Росію, так і конкретних людей, які запустили ракету.

Низка західних чиновників неодноразово звинувачували Росію у військових злочинах. Цим звинуваченнями можна дати хід по міжнародних каналам, навіть якщо Кремль буде блокувати звернення до Гааги. «Потрібно також розглянути можливість нових санкцій. Містер Путін, без сумніву, буде чинити опір будь-яким подібним діям, використовуючи своє право вето в Радбезі, але якою б не була його реакція, Сполучені Штати повинні підтримати Україну в її прагненні притягнути винних до відповідальності», - підкреслює редколегія.

Що стосується Сирії, тут Путін теж не збирається дотримуватися домовленостей. «Путін показав свій справжній інтерес абсолютно чітко, коли використовував в Сирії найпотужніші бомби, здатні зруйнувати навіть підземні лікарні та притулки. Більш того, 19 вересня Путін розбомбив гуманітарний конвой, який, як і лікарні, є недоторканним з точки зору міжнародного права», - зазначає видання.

Путіну подобається думати, що він поверне Росії колишню велич. «Але його безсовісна поведінка - вбивство мирних громадян в Сирії і Україні, анексія Криму, хакерські атаки на американські урядові відомства, руйнівні конфлікти вдома - дає підставу вважати, що конструктивне партнерство заради миру – це останнє, про що він думає», - робить висновок редколегія NYT.

Нагадаємо, 28 вересня 2016 року було оприлюднено попередні результати кримінального розслідування щодо збиття рейсу МН17. Комісія дійшла висновку, що «Боїнг» збили з території біля селища Первомайське поблизу Сніжного на Донеччині. Ця територія підконтрольна підтримуваним Росією бойовикам на сході України. Як сказано в доповіді, слідству відомі імена 100 осіб, які причетні до перевезення «Бука».
В російському МЗС назвали дані розслідування упередженими і політично мотивованими.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: