Глава СБУ: В Росії тероризм приховується на державному рівні

Глава СБУ: В Росії тероризм приховується на державному рівні

Глава СБУ вважає, що навіть дані попереднього слідства щодо катастрофи МН17 можуть бути вироком для Росії

Глава Служби безпеки України Василь Грицак вказує на важливість оприлюднених напередодні результатів Міжнародної слідчої комісії з розслідування катастрофи малайзійського «Боїнга» рейсу МН17 і зазначає, що ці дані можуть бути вироком для російської сторони. Про це він сказав сьогодні на брифінгу.

«Вчора було оприлюднено попередні висновки Міжнародної слідчої комісії щодо «Боїнга», збитого російськими агресорами... І тепер всі люди можуть надати оцінку, Росія є агресором чи ні. Навіть дані попереднього слідства можуть бути вироком для російської сторони», – заявив Грицак.
Він наголосив, що Росія на державному рівні намагалася приховати правду, але світові вже відомі справжні факти про трагедію. «Це говорить про те, що тероризм спочатку ініціюється, а потім приховується на державному рівні. І це страшніше, ніж сам злочин», -- додав глава СБУ.
Нагадаємо, «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував за курсом Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), було збито на сході України 17 липня 2014 року. На його борту перебувало 298 осіб, усі вони загинули. З них 192 підданих Нідерландів (один мав громадянство США), 44 громадянина Малайзії, серед яких 15 членів екіпажу, 27 громадян Австралії, 12 – Індонезії, 10 – Великобританії (один мав і громадянство ПАР), четверо німців і четверо бельгійців, троє філіппінців, один громадянин Канади і один – Нової Зеландії.
З метою розслідування 7 серпня 2014 року було створено Міжнародну спільну слідчу групу (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої входять прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії, а також представники Євроюсту.

28 вересня 2016 року було оприлюднено попередні результати кримінального розслідування щодо збиття рейсу МН17. JIT дійшла висновку, що «Боїнг» збили з території біля селища Первомайське поблизу Сніжного на Донеччині. Ця територія підконтрольна підтримуваним Росією бойовикам на сході України. Як сказано в доповіді, слідству відомі імена 100 осіб, які причетні до перевезення «Бука».
В російському МЗС назвали дані розслідування упередженими і політично мотивованими.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: