Ринок землі не вигідний жодному аграрному олігарху та фермеру, - депутат

Ринок землі не вигідний жодному аграрному олігарху та фермеру, - депутат
Вадим Івченко

Івченко вважає, що потужну інформаційну кампанію за скасування мораторію на продаж землі фінансують міжнародні організації

Ринок землі вигідний банкірам, інвестбанкірам і фінансовим інституціям. Але жодному аграрному олігарху, фермеру сьогодні не вигідно відкривати ринок землі з різних причин.

Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив народний депутат від «Батьківщини», заступник голови аграрного комітету Вадим Івченко.

Івченко зазначив, що потужну інформаційну кампанію за скасування мораторію на продаж землі фінансують міжнародні організації.

«Міжнародні фінансові організації. Конкретно назви я казати не можу. Просто подивіться на партнерів усіх цих круглих столів, семінарів, конференцій щодо цієї теми... Це політика міжнародних фінансових інститутів. Цей ринок вигідний банкірам, інвестбанкірам і фінансовим інституціям. Але жодному аграрному олігарху, фермеру сьогодні не вигідно відкривати ринок землі з різних причин», - розповів нардеп.

Івченко зазначив, що колишній прем'єр Арсеній Яценюк був вигідний МВФ і міжнародним інвестиціям, бо виконував те, що йому говорили, особливо щодо рефінансування банків.

«Ситуація більш глибока. Місце Яценюка зайняв Гройсман. Яценюк був вигідний МВФ і міжнародним інвестиціям, бо виконував те, що йому говорили, особливо щодо рефінансування банків. Коли кошти з банків виводились через австрійський Meinl Bank, колосальна кількість з них осідала в певних фондах, в тому числі Open Ukraine Яценюка, у фонді Пінчука і так далі. Теперішній прем'єр хоче сподобатись, щоб на нього зробили ставку. В Мінагрополітики є виконавець (певно, йдеться про першого заступника та в.о. міністра аграрної політики Максима Мартинюка. - «Главком»), який має провести реформу, «протягнути» законопроект про обіг земель. Але цей документ може ж бути по-різному виписано. Ніхто ж не говорив, як писати. Скільки можна буде купувати: 100 гектарів? 200? Хто матиме перше право викупу? Як вони це випишуть - побачимо. Тим, хто не займається аграрним бізнесом, важко пояснити деякі речі, бо вони не розуміють специфіку. Вони, можливо, щиро все роблять. Ті ж, хто ним займається, розуміють, що таке ефективне землекористування і консолідація», - заявив депутат.

Нагадаємо, Івченко заявив, що не можна відкривати ринок землі або робити ліберальні реформи в країні, де 70% людей отримують субсидії, 80% - перебувають поза межею бідності, а 12% - мають гроші лише на те, щоб жити, без можливості відкладати кошти.

Івченко також розповів, що варіацій формату відкриття ринку землі не мало, але основний проект буде йти від уряду.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: