Росіяни розсекретили доповідь Сталіну про самогубство Гітлера

Росіяни розсекретили доповідь Сталіну про самогубство Гітлера
Опублікувана доповідь Сталіну про самогубство Гітлера

Гітлер наклав на себе руки 30 квітня, а Геббельс і його дружина - 1 травня в підземному сховищі під Рейхстагом, зазначається у доповіді

Російське військово-історичне товариство (РВІО) опублікувало доповідь маршала Георгія Жукова радянському лідеру Йосипу Сталіну про самогубство Адольфа Гітлера і Йозефа Геббельса.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

У рапорті від 3 травня 1945 року наводяться дані контррозвідки «Смерш», отримані від полонених - особистого кухаря Геббельса Вільгельма Ланге і начальника гаража Шнайдера.

Затримані повідомили, що Гітлер наклав на себе руки 30 квітня, а Геббельс і його дружина - 1 травня в підземному сховищі під Рейхстагом.

При цьому місце поховання фюрера вони назвати не змогли.

«При спуску в підземелля Геббельса біля входу в його робочий кабінет були виявлені обгорілі трупи чоловіка та жінки, в яких Ланге і Шнайдер відразу ж впізнали Геббельса і його дружину», - доповів Жуков Сталіну.

Він також повідомив, що документів при трупах не було, але главу німецької пропаганди впізнали і співробітники його міністерства.

Для підтвердження отриманих даних вранці 3 травня тіла показали полоненим генералам і провели ретельне розслідування і аналіз померлих.

«Одночасно вжито заходів до виявлення місця проживання останнім часом Гітлера і детального дослідження всіх відомостей щодо самогубства Гітлера», - додав маршал.

РВІО також опублікувало кілька десятків документів, присвячених Берлінській операції. Столиця рейху була взята рекордно швидко - за 17 днів.

20 квітня, в день 56-го дня народження Адольфа Гітлера, радянські війська приступили до штурму Берліна. 22 квітня фюрер в останній раз відмовився покидати столицю, хоча така можливість ще існувала. Через три дні 1-й Український і Білоруський фронти зустрілися в районі Бранденбурга, замкнувши кільце.

Останні дні Гітлер провів у секретному бункері недалеко від рейхсканцелярії.

Раніше повідомлялося, що Росія змінила дату завершення Другої світової війни.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: