Прецендент: чиновник втратив посаду через перешкоджання журналістам

Прецендент: чиновник втратив посаду через перешкоджання журналістам
Андріан Скиба. Скрін-шот з відео

Секретар сільради Андріан Скиба безпідставно відмовив журналісту в наданні інформації на запит

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області визнав винним виконуючого обов'язки голови Новодавидківської сільської ради, секретаря ради Андріана Скибу у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 171 КК України («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів») і присудив 6,8 тис. грн штрафу з позбавленням права обіймати керівні посади на один рік.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на вирок суду від 29 травня.

Суть судового спору полягала у тому, що 14 березня 2016 року головний редактор газети «Сила Народного Контролю» Лариса Ступак надіслала інформаційні запити до Новодавидківської сільради.  Журналіст просила надати інформацію про те, хто з юридичних чи фізичних осіб протягом 2015-2016 років мав дозволи та інші офіційні документи на видобуток гравію, глини, піску з річки Латориця у межах села Нове Давидково; хто з посадових осіб здійснює контроль за видобутком гравію, глини, піску з р.Латориця; вичерпні відомості про земельні ділянки, які були виділені сесією Новодавидківської сільської ради протягом 2010-2015 років із значенням дати винесення рішення, місце розташування земельних ділянок, площу земельної ділянки, власників земельних ділянок чи користувачів. 

Лариса СтупакЖурналіст Лариса Ступак

Андріан Скиба, який на той час виконував обов’язки сільського голови, відповів відмовою у запитуваній інформації.  

«Новодавидківська сільська рада на ваш інформаційний запит від 14.03.2016 року, повідомляє, що вони сформовані з порушенням вимог п. 5 ст. 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.11 р. із змінами, тому інформацію, зазначену у ваших запитах надати не можу», - йдеться у відповіді посадовця.

У судовій залі пан Скиба свою вину не визнав і пояснив, що він прискіпливо ставиться до запитів про надання інформації. На момент отримання запиту від Ступак посадовець зробив запит про пошук газети «Сила Народного Контролю» у Державному реєстрі друкованих засобів масової інформації, однак відомостей про даний друкований засіб масової інформації не побачив.

Також він вважає, що журналіст під запитом на публічну інформацію повинна була обов'язково вказати власний номер телефону. 

Разом з тим, на думку Лариси Ступак, в.о. голови сільської ради приховав від неї інформацію, чим перешкодив здійснювати журналістську діяльність. У травні 2016 року вона звернулася до Головного управління Нацполіції в Закарпатській області з повідомленням про злочин.

Суддя Ольга Куропятник  оцінила всі докази і вважала, що вина обвинуваченого Андріана Скиби у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 171 КК України, доведена повністю. Суд також з’ясував, що газета «Сила Народного Контролю», згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації серії ЗТ № 639/228Р, виданого 17.10.2014 р., має статус вітчизняного інформаційного видання, місцевої (Закарпатська область) сфери розповсюдження.

При призначенні покарання обвинуваченому  посадовцю суд прийняв до відома інформацією про соціально-психологічну характеристику Андріана Скиби (раніше не судимий; характеризується позитивно; одружений; має на утриманні двох неповнолітніх дітей, на обліку у психіатра, фтизіатра, невролога та нарколога Мукачівської ЦРЛ не перебуває) і враховував ступінь тяжкості вчиненого злочину.

Таким чином суд дійшов висновків, що обвинуваченому посадовцю варто призначити покарання у вигляді штрафу 6,8 тис. грн з позбавленням права обіймати керівні посади терміном на один рік, «оскільки, на думку суду, виправлення засудженого можливе за такого покарання, яке є необхідним і достатнім для його виправлення та попередження нових злочинів».

За даними Генпрокуратури, протягом 2013 року-січня 2017 року в Україні було зареєстровано 645 кримінальних проваджень за статтею 171 Кримінального кодексу «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів». Із них 326 (50,6%) були закриті вже на стадії слідства. І лише 46 справ (7,1%) потрапили в суди. Решта 42% усіх справ так і знаходяться в стадії слідства.

Як повідомляв «Главком», журналіст інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» Юрій Горбач пройшов усі судові інстанції і таки домігся, щоб депутат Рівненської облради, голова правління ПАТ «Рівнегаз» Петро Дубас оприлюднив копію декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 рік.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: