Рівненський журналіст за три роки виграв усі суди, щоб одержати декларацію депутата-газовика Дубаса

Рівненський журналіст за три роки виграв усі суди, щоб одержати декларацію депутата-газовика Дубаса
Депутат Рівненської облради, голова правління ПАТ «Рівнегаз» Петро Дубас

Журналіст дійшов до Верховного суду, аби отримати декларацію одіозного політика

Журналіст інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада» Юрій Горбач пройшов усі судові інстанції і таки домігся, щоб депутат Рівненської облради, голова правління ПАТ «Рівнегаз» Петро Дубас оприлюднив копію декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 рік.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на постанову Верховного суду від 18 квітня.

27 травня 2015 року Горбач надіслав інформаційний запит до Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Рівнегаз» з проханням надати електронну копію декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014 рік голови правління і депутата Петра Дубаса. Вже 2 червня газовики відповіли відмовою, пояснивши, що у паперовій декларації містяться відомості щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків, а також щодо місця проживання та реєстрації декларанта. А це, на їхню думку, є інформацією з обмеженим доступом і оприлюдненню не підлягає, відповідно до ст. 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»).

Не погоджуючись з таким тлумаченням, Горбач звернувся до суду. Рівненський окружний адміністративний суд 13 жовтня 2015 року виніс постанову, якою частково задовольнив позов журналіста. Зокрема, було зобов’язано ПАТ «Рівнегаз» надати копію декларації Дубаса за 2014 рік за винятком інформації, яка підпадає під ч. 2 ст. 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (мова йде про персональні дані декларанта на кшталт паспортних даних, ідентифікаційного номера, адреси проживання - «Главком»).

«Інформація про задекларовані депутатом Рівненської обласної ради                 відомості про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру становлять суспільний інтерес і є суспільно необхідною інформацією, яка підлягає оприлюдненню за запитом, а відповідач, до якого така декларація подана, є розпорядником публічної інформації», - вважав суд першої інстанції.

Крім цього, на думку суду, безпідставними були доводи ПАТ «Рівнегаз» про те, що компанія є розпорядником запитуваної публічної інформації, а є лише розпорядником публічної інформації як суб'єкт природних монополій щодо умови постачання товарів, послуг і цін на них.

«Рівнегаз» подав апеляційну скаргу до Житомирського апеляційного адміністративного суду і програв її у січні 2016 року.

Верховний суд 18 квітня 2018 року підтвердив правильність висновків судів попередніх інстанцій щодо інформацію у деклараціях, яку слід відносити до інформації з обмеженим доступом: це - ідентифікаційний код, серія та номер паспорта громадянина України, реєстрація місця проживання, дата народження, місцезнаходження об'єктів, які наводяться у декларації. Що стосується іншої інформації, зазначеної у вказаних документах, то, відповідно до Закону № 3206-VI, вона не є конфіденційною.

«Колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про те, що інформація про задекларовані депутатом Рівненської обласної ради Дубасом П.А. доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру становить суспільний інтерес і є суспільно необхідною інформацією, яка підлягає оприлюдненню за запитом, а відповідач, до якого така декларація подана, є розпорядником публічної інформації», - наголосив Верховний суд.

Постанова суду набирає законної сили з дати її прийняття та не оскаржується.

За даними ЗМІ, у Рівненській області фірми, так чи інакше пов’язані з керівником «Рівнегазу» та депутатом облради Петром Дубасом і його сім’єю, упродовж багатьох років вигравали багатомільйонні будівельні тендери. Тільки одна фірма «Опорядрембуд», засновницею якої була його дружина Тамара Дубас, від 2008 року до 2015 року отримала підрядів на 225,14 млн грн.

Акціонерами ПАТ «Рівнегаз» є кіпрський офшор «Матерон лімітед», а також українські ПАТ «Газтек» Дмитра Фірташа, та «Нафтогаз України».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: