Щодо вето на суддів Антикорупційного суду досягли компромісу - Найєм

Щодо вето на суддів Антикорупційного суду досягли компромісу - Найєм
Мустафа Найєм
Фото: Детектор медіа

У Верховній Раді продовжують розглядати поправки до законопроекту про Антикорупційний суд

Народний депутат Мустафа Найєм розповів, що під час нічних переговорів з Міжнародним валютним фондом вдалося досягти компромісу навколо законопроекту про Антикорупційний суд. Деталі домовленостей нардеп розписав у Facebook.

Найєм зазначив, що Рада міжнародних експертів може ветувати призначення суддів, але це вето можна буде подолати більшістю голосів спільної комісії, куди входять члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Ради міжнародних експертів. При цьому обов'язково, щоб до цієї більшості входило не менше половини членів Ради міжнародних експертів.

«У результаті: ВККС складається з 16 членів, Рада експертів – з шести, спільна комісія – 22 осіб. Для подолання вето необхідно 12 голосів. Але з умовою, що щонайменше троє з них – це члени Ради міжнародних експертів. Саму процедуру подолання вето можуть ініціювати троє членів Ради міжнародних експертів», – зазначив Найєм.

Нардеп підсумував, що незалежність Антикорупційного суду буде визначатися незалежністю як мінімум чотирьох членів Ради міжнародних експертів, а будь-яка сторона чи інституція, яка контролює трьох членів Ради міжнародних експертів, отримує гарантоване право ініціювати вето.

Сьогодні Верховна Рада України продовжить розглядати законопроект про Антикорупційний суд у другому читанні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: