Суд виправдав фігурантів «справи 2 травня», але їх збираються знову затримати

Суд виправдав фігурантів «справи 2 травня», але їх збираються знову затримати

Як стверджує ЗМІ, наразі Долженкова та інших будуть затримувати по іншій справі стосовно трагедії 2 травня 2014 року в Одесі

Міський суд Чорноморська повністю виправдав групу з 20 антімайданівців, яких звинувачували в організації і участі в масових заворушеннях, що відбулися 2 травня 2014 року в центрі Одеси.

П'ятьох фігурантів, які перебували під вартою, звільнили.

Виправдувальний вирок колегія суддів під головуванням Філіпа Журавля зачитувала кілька годин, передає кореспондент «Думської».

Суд констатував, що переконливих доказів вини обвинувачуваних Сергія Долженкова та інших прокуратура не надала: «Немає жодного доказу, що підтверджує звинувачення. Більш того, звинувачення навіть не намагалося довести провину».

Слідство, як вважають судді, було проведено з рук геть погано. Наприклад, Грецьку і торговий центр «Афіни» оглянули тільки через два тижні після трагедії.

Колегія відмовилася брати до уваги свідчення головного свідка звинувачення Олександра Посьміченко через «непереборні протиріччя», а також пред'явлені прокурорами фото- і відеоматеріали, «оскільки це копії, а не оригінали». Зате були долучені фотографії свідка сторони захисту Олександра Лесика. Враховано і його свідчення, що проросійські активісти були без зброї і «в пляжних капцях», а проукраїнські - озброєні до зубів, добре організовані, «а у деяких були наколоті татуювання у вигляді свастики».

Також суддями визнані неприпустимими доказами протоколи впізнання фігурантів свідком Посьміченко. По-перше, він упізнавав їх по фотографіях, а не наживо, що є порушенням. Крім того, для впізнання, крім фото обвинувачених, додавалися фото відомих голлівудських акторів і футболіста Девіда Бекхема - суд вважає, що це зробили спеціально, щоб Посьміченко було легше впізнати того ж Долженкова.

«Обвинувачення не змогло спростувати заяву захисту про те, що підсудні просто допомагали міліціонерам охороняти порядок», - йдеться у вироку.

Окремо підкреслюється, що звинувачення політично ангажоване: на лаві підсудних сидять тільки проросійські учасники трагічних подій, при тому що більшість загиблих і постраждалих - їх соратники. Єдиний обвинувачений з українського боку - Сергій Ходіяк, але його звільнили під тиском активістів, пише «Думська».

Наразі відомо, що після оголошення вироку, до зали суду зайшли співробітники прокуратури і СБУ, пресу вигнали. Судячи з усього, зараз Долженкова та інших будуть затримувати по іншій справі. Будівля оточена співробітниками Нацгвардії і поліції. Поруч стоять активісти патріотичних організацій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: