Свіжі президентські рейтинги: Порошенко наздоганяє Тимошенко

Свіжі президентські рейтинги: Порошенко наздоганяє Тимошенко
Петро Порошенко у нових соцдослідженнях наздоганяє Юлію Тимошенко за рівнем підтримки українців на виборах президента

Динаміка електоральних настроїв свідчить про зростання підтримки Порошенка

Згідно із опитуванням, яке проводив Соціологічний центр імені Михайла Драгоманова, якби вибори президента України відбувалися наступної неділі за лідера «Батьківщини» Юлію Тимошенко відали би свої голоси 17,4% українців, які планують прийти на виборчі дільниці. Нинішнього президента Петра Порошенка готові підтримати 17,1% виборців. Тобто, згідно з даним дослідженням думки громадян розрив між Порошенком і Тимошенко скоротився до менш ніж 1%. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Також Соціологічний центр імені Драгоманова поцікавився у опитаних, хто на їхню думку зрештою переможе на цьогорічних виборах президента України. І тут схожа ситуація. Згідно з даним дослідженням 21,3% тих, хто планує брати участь у виборах вважають, що наступним президентом стане Юлія Тимошенко. 21,1% українців впевнені, що главою держави залишиться на другий термін Петро Порошенко.

Далі вибір респондентів розподілився таким чином: Олег Ляшко (10,1%), Володимир Зеленський (9,4%), Юрій Бойко (5,4%), Анатолій Гриценко (5,3%), Андрій Садовий (5,1%). Також високі рейтинги мають Олександр Шевченко (3,8%), Святослав Вакарчук (2,7%), Олександр Вілкул (2,6%).

Динаміка виборчих настроїв (враховуючи попередні опитування) показує, що найбільш імовірними учасниками другого туру залишаються два кандидати: Юлія Тимошенко та Петро Порошенко.

Очікувано велика кількість кандидатів на посаду президента з приблизно однаковим рівнем електоральної підтримки у першому турі призведе до ефекту «розмазування» рейтингу. Такі показники роблять важко прогнозованими результати другого туру. Більшість виборців, кандидати яких не потраплять у другий тур, найімовірніше або не прийдуть на голосування у другому турі, або обиратимуть за принципом «меншого зла».

Переважна більшість респондентів незалежно від своїх електоральних симпатій вважають, що найімовірнішими переможцями виборів Президента України є Юлія Тимошенко (21,3% опитаних, що визначилися із виборами) та Петро Порошенко (21,1% опитаних, що визначилися із вибором).

Відсоток виборців, які не визначилися зі своїм вибором, й далі скорочується (10,3% серед тих, хто планує брати участь у виборах). Мобілізація прихильників учасників президентської кампанії посилюється, оскільки вже стартувала офіційна виборча кампанія.

З-поміж найбільш актуальних проблем, які хвилюють українців, на першому місці - військові дії на Сході України (68,2%), на другому – корупція в органах влади (37,5%), на третьому – зростання цін (35,2%). Найменше українців хвилює питання збереження статусу російської мови (2,5%).

Створення автокефальної помісної православної Церкви в Україні підтримує 55,9%, не підтримує 17,3%, не визначилися 8,3%, не цікавляться цією тематикою 18,5%.

Запровадження воєнного стану у 10 областях України вважають доцільним 35,9% опитаних, не вважають доцільним – 34,3%, не визначилися 17,7%, не цікавляться цим питанням – 12,1%.
Опитування проводилось 10 січня – 17 січня 2019 р. Методом особистого інтерв'ю було опитано 1800 респондентів, що проживають в усіх областях України (окрім АР Крим та територій ОРДЛО.) Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Зазначимо, що сьогодні, 22 січня у столичному Палаці спорту проходить з'їзд партії Юлії Тимошенко.

Також нагадаємо, що Філарет на з’їзді Тимошенко згадав про роль Порошенка в отриманні Томосу.

До вашої уваги: 

  • Детальніше про президентські вибори читайте тут

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: