У Латвії заборонили навчання російською мовою у приватних вишах

У Латвії заборонили навчання російською мовою у приватних вишах

Навчання в університетах, як і раніше, можна буде вести однією з мов ЄС

Сейм Латвії 21 червня в остаточному читанні ухвалив поправки до закону про виші навчальні заклади, які передбачають заборону навчання російською мовою в приватних вишах і коледжах.

Міністерство освіти та науки країни пропонує дозволити вишам і коледжам, що проводять навчання мовою, яка не відповідає вимогам закону, користуватися цією мовою до закінчення терміну акредитації програм. Однак після 1 січня 2019 року приймання студентів на такі програми заборонять.

Відповідно до чинного закону, дозволяється проводити навчання іноземною мовою лише за програмами, де це необхідно для досягнення цілей навчання. Тобто мовні або культурні програми.

Як пояснюють в міністерстві, зміни, які регулюють вживання мов в приватних вишах, слідують за недавно затвердженими поправками до закону про освіту. Вони передбачають поступовий перехід на навчання тільки державною мовою в середній школі.

До тепер закон про виші регулював використання мов тільки в державних вишах. А близько третини студентів приватних вишів Латвії в минулому році навчалися російською мовою.

Навчання у вишах, як і раніше, можна буде проводити однією з мов ЄС. Проте у державних вишах Латвії навчання мовами ЄС можливе лише в окремих випадках — для іноземних студентів і за програмами, передбаченими договорами про міжнародне співробітництво. Однак, іноземні студенти обов’язково вивчають латиську мову, якщо навчання триває довше шести місяців.

Нагадаємо, у січні уряд Латвії підтримав поступовий перехід до навчання в старших класах виключно латиською мовою. У лютому більшість депутатів сейму Латвії проголосували за перехід до навчання в старших класах школи тільки латиською мовою.

10 березня у Ризі близько тисячі людей вийшли на акцію протесту проти збільшення частки навчання у школах державною латиською мовою. Організаторам протесту виступив «Російський союз Латвії».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: