У Мінську збирається Тристороння контактна група

У Мінську збирається Тристороння контактна група

Головна тема – завершення роботи над угодою про відведення військ

Сьогодні, 26 серпня, у Мінську відбудеться засідання Тристоронньої контактної групи.

Першим питанням зустрічі визначено завершення роботи над угодою («рамковим рішенням») про принципи і правила відведення на окремих ділянках безпосередньо військ від лінії зіткнення на один кілометр в обидва боки. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів Євген Марчук, представник України у робочій групі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи, прем’єр-міністр України (1995-1996 рр.), колишній голова СБУ, генерал армії.

«Але це угода лише про принципи й правила. А потім почнеться робота з визначення цих ділянок. Досягнуто домовленості сторін, що спочатку це будуть своєрідні квадрати на лінії зіткнення по 2х2 кілометри. Щоб побачити, як це працюватиме. Є попередня домовленість про те, які саме три ділянки ми візьмемо в роботу. Це досить марудна робота – там є все: і забезпечення режиму тиші, і топографія, і розмінування», - зазначив він.

За словами Марчука, головною проблемою є глибока взаємна недовіра сторін. Але якщо б вдалося розпочати цей процес хоча б на двох-трьох ділянках, тоді можна було б говорити про початок нової якості переговорного процесу. «Тобто відведення саме військ, як ми кажемо, живої сили, по всій лінії зіткнення, а це 426 кілометрів. Хай для початку навіть по одному кілометру в обидва боки», - підкреслив він.

Водночас, за словами Марчука, «ми добре розуміємо: хоч би якими хорошими були угоди, вони не почнуть реально діяти, якщо Москва не дасть відповідні команди на їхню реалізацію».

«Тобто 26 серпня ми побачимо, чи налаштована російська сторона на конструктив, чи вона отримала команду на затягування будь-якою ціною. Можна формально не виходити з «нормандського формату», а самою технологією переговорного процесу заблокувати його роботу», - зазначив він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: