У Польщі набув чинності скандальний «антибандерівський закон»

У Польщі набув чинності скандальний «антибандерівський закон»

Документ передбачає кримінальне переслідування тих, хто приписуватиме полякам злочини нацистів

У Польщі 1 березня набув чинності закон про Інститут національної пам’яті. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Цей документ передбачає кримінальне переслідування тих, хто приписуватиме полякам злочини нацистів, зокрема вживатиме словосполучення «польські табори смерті», а також тих, хто заперечуватиме «злочини українських націоналістів», скоєні щодо громадян Польщі в період 1925–1950 років.

Ухвалення цього закону викликало занепокоєння з боку України, США, Ізраїлю. Проте президент Польщі Анджей Дуда 6 лютого підписав зміни дозакону про Інститут національної пам’яті.

Президент України Петро Порошенко заявив, що закон «не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Польщею та Україною», і що «історична правда вимагає відвертої розмови і діалогу, а не заборон».

У Держдепартаменті США заявили, що польський закон про Інститут національної пам’яті «може підірвати свободу слова та академічний дискурс». Також у департаменті зауважили, що потрібно «бути обережними, щоб не перешкоджати обговоренню і коментуванню Голокосту». Ця частина законодавчих змін у Польщі також обурила Ізраїль, де закон назвали «необґрунтованим».

Читайте також: 

Володимир В’ятрович: Більшість пам’ятників Бандері в Україні були поставлені за часів Януковича

Польський закон «про бандеризацію»: кого і за що посадять?


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: