Угорські ЗМІ: місцеве свято «День секеїв» на Закарпатті СБУ заборонило через можливі провокації

Угорські ЗМІ: місцеве свято «День секеїв» на Закарпатті СБУ заборонило через можливі провокації

Румунські секеї (самоназва місцевих угорців) мешкають переважно у Трансильванії

Подія планувалася на суботу, 7 жовтня. Однак була скасована організаторами – а це Дослідний інститут національної стратегії Угорщини та партнери: Берегівська римо-католицька церква, Закарпатський угорський інститут та мерії міст Берегова та Сейкейудвархей. Як повідомив організатор, Дослідний інститут національної стратегії Угорщини, проведення заходу скасовано «з огляду на складну політичну ситуацію , викликану законом про українську освіту».

За інформацією сайту karpataljaszeretlek.hu подію насправді скасували через попередження з боку Служби безпеки України, які просили організаторів перенести захід через можливі провокації на національному підгрунті.

На сайті, який пропагує культурне та туристичне Закарпаття для угорців, припускають, що такі дії є невипадковими і їхня мета «приборкати» угорців не гірше, ніж за сталінських часів.

Нагадаємо, що румунські секеї (самоназва місцевих угорців) мешкають переважно у Трансильванії і борються за власну автономію за підтримки уряду Угорщини.

Вперше секейський прапор у Берегові було розміщено на офісі Бейли Ковача, депутата Європарламенту від партії «Йоббік», якому пізніше було заборонено в'їзд до України. У самій Румунії прапор секеїв заборонили розміщати на державних установах.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: