Україна лідирує в Європі за обігом готівки – банкіри

Україна лідирує в Європі за обігом готівки – банкіри
Гривні

Більше кешу на руках лише в жителів Білорусі й Молдови

За співвідношенням обсягу обороту готівки до ВВП у Європі Україну з показником 14,6% випереджає лише Білорусь -19,7% і Молдова - 15,7%.

Про це свідчить статистика Нацбанку за 2015 рік, повідомляє в Незалежна асоціація банків України.

«Обсяг обороту готівки в Україні поступово знижується, хоча як і раніше залишається одним з найвищих серед країн пострадянського простору і в Європі», - зазначають банкіри.

Найкращі показники - у Швеції (2,2%) і Норвегії (1,9%). У сусідній Польщі співвідношення готівкової маси до ВВП майже в 2 рази менше показника України і становить 7,5%.

«Низький показник співвідношення обороту готівки в обігу до ВВП в Україні пов'язаний з тим, що українці традиційно віддають перевагу готівці, а не безготівковим розрахункам. Усталений стереотип, що оплата готівкою - це швидше і зручніше, залишається основним бар'єром для розвитку безготівкового обороту. Більш активне використання безготівкових грошей стримує і низька поінформованість громадян про безпеку транзакцій. Поступово безготівкові платежі будуть рости, хоча і не так швидко, як нам хотілося ", - каже виконавчий директор Незалежної асоціації банків Олена Коробкова.

У 2011 році частка безготівкових платежів з використанням карток в Україні становила лише 8,1%. За 4 роки цей показник зріс практично в чотири рази і склав 31,2% до кінця 2015 року.

Проте, українські банки як і раніше надмірно завантажені операціями з готівкою, включаючи прийом комунальних платежів, зняття коштів, поповнення рахунку та грошові перекази. В результаті 89% роздрібних банківських транзакцій здійснюється готівкою через каси і банкомати, тоді як, наприклад, в США аналогічний показник становить лише 5%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: