Україна має тиснути на іноземних партнерів, посилювати армію та активніше судитись з Росією, - нардеп Сенченко

Україна має тиснути на іноземних партнерів, посилювати армію та активніше судитись з Росією, - нардеп Сенченко

Андрій Сенченко здивований, чому на 5-му році війни не створений орган, що збиратиме докази і висуватиме претензії державі агресору за заподіяні збитки

«Будапештський меморандум – унікальний випадок, коли нам зобов’язанні», - каже політик

Україна повинна вимагати від країн-гарантів виконання Будапештського меморандуму, покращувати фінансування власної армії, створювати комфортні контрактні умови для військовослужбовців  та активніше воювати з Росією у юридичній сфері. Про це заявив екс-керівник  тимчасової слідчої комісії ВР  України з розслідування трагедії під Іловайськом,  член ВО «Батьківщина», Андрій Сенченко.

«Будапештський меморандум – унікальний випадок, коли нам зобов’язанні…ми володіли третім за потужністю ядерним арсеналом: 176 міжконтинентальних балістичних ракет, 44 важких бомбардувальники з понад тисячею ядерних крилатих ракет великої дальності, а також 1240 боєголовок. Так, це не значить, що з України полетіла би ракета на Німеччину чи США. Але це значить, що…… всім би довелося витрачати додатково величезні суми на оборону. Я думаю, йдеться не про десятки, а сотні мільярдів доларів… ми мусимо вибудовувати свій діалог з країнами-гарантами наступним чином: шановні друзі, ви на зекономлені кошти допоможіть нам відновити систему ППО, відбудувати практично з нуля флот і укріпити наші можливості для протидії вторгненню на суші», - каже Андрій Сенченко.

Також експерт здивований, чому досі, на 5-му році війни,  не створений орган, що збиратиме докази і висуватиме претензії державі агресору за заподіяні збитки.

«Якщо ми говоримо про юридичний фронт, то є яскравий приклад – конфлікт Іраку з Кувейтом. Це ще було при Саддамі Хусейні, майже 30 років тому. Ірак напав на Кувейт. Тоді військові дії тривали 2 доби. Після цього було 7 місяців окупації. Кувейт, порівняно з Україною – це крапка на карті. Так ось сума претензій, що пред’явив Кувейт Іраку в інтересах держави, бізнесу і постраждалих громадян, перевищила 462 мільярди доларів, - заявив експерт.  - А у нас ніхто цим не займався. Я очолюю громадський рух «Сила права»,  ми вже 4 роки воюємо на юридичному фронті в інтересах українських громадян, які постраждали від російської агресії, допомагаємо в подачі позовів проти держави-агресора і повністю надаємо юридичний супровід. У вересні 2016 року ми підготували, а Юлія Тимошенко, разом з групою депутатів, подала проект закону 5183. Це проект, що звільняв від судового збору громадян України, які подавали позови проти держави агресора. 1,5 роки ми намагались пробитися з цим законом, але його блокують,  бо  там стоїть підпис Тимошенко. У нас 2 мільйони громадян постраждали. І звичайному переселенцю потрібно було заплатити близько 8000 гривень за позов проти держави-агресора. Ми 1,5 роки намагалися довести необхідність ухвалення цього закону, але марно.  Зрештою, вдалося продавити цю норму в законі про Донбас, котрий приймався в січні цього року», - пояснює Сенченко.

Ще один вектор розвитку ситуації – це контракти нового зразка з професійними військовослужбовцями:

«Українська армія беззаперечно сильна духом людей, котрі захищають свою країну. Проте, на жаль, слабка організаційно, не проведені внутрішні реформи. Якщо в 2015 році зарплата рядового контрактника без бойових доплат складала 1,6 щодо середньої зарплати по країні, то, буквально в жовтні 2018-го, вона становила 0,9. Усе вже давно з’їла інфляція. Вчасно рішення не ухвалили, механізми індексації не ввели і т.д. В результаті, людина відслужила короткий контракт і звільняється. А ми вже витратили на нього кошти, навчити його. Ми розробили новий контракт військовослужбовця. І це не просто 4-5 сторінок угоди, а зміни до всіх законів, що гарантуватимуть захист і підтримку військовим і членам їх родин», - коментує член ВО «Батьківщина» Андрій Сенченко.

Як повідомлялося, агресія Росії щодо України: настав час нарешті застосувати Будапештський меморандум.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: