Україна не може ефективно протистояти на Азовському морі росіянам – військовий експерт

Україна не може ефективно протистояти на Азовському морі росіянам – військовий експерт

За словами Тараса Чмута, на рівні Міноборони і Генштабу немає розуміння, чому потрібен флот

В України немає ефективних засобів протистояти росіянам на Азовському морі. На флоті немає жодної проти корабельної ракети, повністю функціональної артилерійської установки. Жодних бойових дій ми не в змозі вести. Такі думки висловив Тарас Чмут, керівник Українського мілітарного центру, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«В Азовському морі через певні розміри моря, його глибини, там не потрібно Росії мати флот. Сьогодні вона за рахунок малих катерів може наситити Азовське море і повністю блокувати наші спроби там щось робити. У них є ресурси. Вони перегнали з Каспійського моря три «Шмеля», один артилерійський катер «Гриф», перекинули з Середземного моря катери, і в принципі при збільшенні напруги їм не буде складно перекинути кораблі з інших флотів, наприклад, з Балтії. Тобто у росіян є потужності, щоб швидко наростити свій потенціал», - розповідає Чмут.

Згідно з підписаним документом у 2003 році між президентом Кучмою та президентом Путіним, Азовське море є внутрішніми водами України і Росії. «З огляду на це Росія може діяти в будь-якій точці. І наші теж можуть так само діяти, як і росіяни, тобто блокувати кораблі, закривати якісь райони Азовського моря для проведення стрільб. Інша справа, що нам немає чим це робити. ВМС взагалі не представлені на Азовському морі. В перспективі південно-морська база, яка зараз базується в Миколаєві та Очакові, буде ймовірно перекинута в Бердянськ, де буде розгорнуте Азовське морське командування. Поки що не зрозуміло, які катери туди ввійдуть. Мабуть, що малі броньовані артилерійські катери (МБАК), у нас їх є 6 штук. А Азовське море велике», - продовжує Чмут.

В маріупольському загоні морської охорони, який охороняє ділянку державного кордону в Азовському морі (249 км – Главком), є один корабель морської охорони проекту 205П «Донбас» (б/н BG-32), декілька малих катерів .

Військовий експерт стурбований, що на рівні Міноборони і Генштабу немає розуміння, чому потрібен флот. «Тобто сухопутні генерали - спеціалісти в своїй галузі: для чого танки, ППО, розвідка. Вони вкладають в це кошти. А для чого нам морська авіація, протикорабельні ракети не дуже для них ясно. Вони мислять війною 2014 року. А сьогодні ми маємо конкретну проблему на Півдні України, є загроза з моря. Нинішня криза в Азовському морі – наслідок бездіяльності держави стосовно національної безпеки на морі», - зауважує військовий експерт.

За його словами, у нас на флоті немає жодної протикорабельної ракети, повністю функціональної артилерійської установки. «Але командування ВМС намагається робити все можливе, щоб хоч щось робити з тих наявних засобів. Але це потуги, результату немає. Тому при конфлікті завдання в наших буде або не потонути, або потонути, але з гордістю. Бо жодних бойових дій ми не в змозі вести», - підсумував Чмут.

Переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: