Україна опустилася на 58 сходинок в рейтингу охорони здоров’я – нардеп Дубіль

Україна опустилася на 58 сходинок в рейтингу охорони здоров’я – нардеп Дубіль

Як зауважив Валерій Дубіль, для порятунку української медицини потрібно не лише реанімувати економіку і знижувати податки

Ефективність системи охорони здоров’я не залежить від рівня ВВП. Про це під час візиту на Чернігівщину заявив народний депутат з фракції «Батьківщина» Валерій Дубіль.

Як повідомляє «Високий Вал», експертна група «Здоров’я нації», яку очолює народний обранець, дослідила – на цей показник впливає політика в системі охорони здоров’я (СОЗ).

«За останні чотири роки політика МОЗу опустила Україну на 58 сходинок за індикатором «Охорона здоров’я» у рейтингу аналітичного центру Legatum Institute зі штаб-квартирою в Лондоні. У 2015 ми були на 79-й позиції, у 2017 – на 135-й, а у 2018 — вже на 137-й зі 149 країн», - говорить нардеп.

Він наголосив – щоб виміряти ефективність системи охорони здоров’я, аналітичний центр Legatum Institute використовує 11 різнозважених показників. 9 з них – об’єктивні, два – суб’єктивні. Показники базуються на статистичному аналізі, соціологічних дослідженнях та експертних оцінках учасників опитування.

Аналіз свідчить: країни зі схожим рівнем витрат на охорону здоров'я можуть мати разюче різні результати своїх інвестицій – все залежить від керівництва системою.

Тому для порятунку української медицини потрібно не лише реанімувати економіку і знижувати податки, а й запобігти зростанню фінансового тягаря витрат на лікування для громадян/домогосподарств до критичного для них рівня.

«У команди МОЗу немає єдиної стратегії, тому коли вони намагаються щось «реформувати» в одному місці, інше – страждає. Це як пігулки: лікуєш одне – калічиш інше. І, на жаль, й досі все, що ми бачимо зі сторони МОЗу – боротьба із лікарями і власним народом, якими вони навпаки мали б опікуватися», - говорить політик.

Дубіль наголошує, що трансформацію медицини необхідно почати з плану.

«Першим кроком необхідно розробити стратегію – спільно із всіма сторонами – лікарями, пацієнтами, юристами, експертами, будь-ким, хто у цьому зацікавлений. Не існує якогось одного набору варіантів стратегії, який успішно працюватиме будь-де – потрібно зважити на особливості економіки, природні умови, демографічні і географічні особливості розташування, соціальні та історичні. У різних умовах різні компоненти СОЗ можуть взаємодіяти найнесподіваніше», - акцентував народний обранець.

Політик підкреслив, що попередні напрацювання свідчать, що українську медицину врятує лише змішана модель організації СОЗ, яка поєднає кілька джерел фінансування: державні кошти, кошти обов’язкового медичного страхування, приватні кошти громадян та кошти добровільного медичного страхування.

«Платна медицина має бути скасована. Люди не можуть оплачувати власне лікування – у них немає на це грошей. Потрібно зменшити навантаження на гаманці українців і зробити так, щоб лікування оплачувалося не з власної кишені пацієнта, а з солідарних джерел – державного бюджету та обов’язкового медичного страхування. З приходом нової влади політика держави має бути переглянута: ми маємо боротися за життя, а не за скорочення населення», - резюмував Дубіль.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: