Україна підписала договір про приєднання до енергосистеми Європи

Україна підписала договір про приєднання до енергосистеми Європи

Синхронізація енергосистеми України і Європи потребує значного вливання коштів

Україна підписала договір про умови приєднання до континентальної енергосистемі Європи. Про це повідомляє голова НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук, який підписував договір.

Першу заявку на приєднання до енергосистеми Європи Україна подала ще в 2006 році. Але переговори активізувалися в останні два роки.

Робота української енергосистеми буде синхронізована з Європейською мережею системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E). Це тривалий процес, який з одного боку забезпечить конкуренцію для постачальників і виробників е/е, а з іншого - потребує значних фінансових вливань.

На сьогодні, для роботи з європейською енергосистемою в Україні синхронізований тільки Бурштинський енергоострів, з якого електроенергія експортується в Європу. Інша частина енергосистеми України синхронізована для роботи з Росією, Білоруссю та іншими пострадянськими країнами.

Для модернізації інших українських мереж в найближчі 10 років «Укренерго» потрібно залучити додатково близько 1 млрд євро для модернізації енергомережі.

«Близько 1,5 млрд євро на сьогодні наш кредитний портфель і ще близько 1 млрд євро за ці найближчі 10 років нам необхідно буде залучити або отримати з тарифної складової, щоб привести нашу мережу до необхідного технічного рівня», - розповідав раніше про роботу з донорами Ковальчук.

За його словами, в останні роки НЕК активно співпрацює з міжнародними фінансовими організаціями в особі ЄБРР, ЄІБ і KfW, залучаючи у них кошти для модернізації своїх мереж і підстанцій.

«Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію роботи ОЕС. НЕК є державним підприємством, яке знаходиться в управлінні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: