НКРЕКП підвищила ціну електроенергії на 5,2% через збільшення тарифу АЕС і ГЕС

НКРЕКП підвищила ціну електроенергії на 5,2% через збільшення тарифу АЕС і ГЕС

Регулятор з травня підвищив тариф АЕС на 8,4% - до 45,42 коп. кВт год, а з липня ще - на 9,1% - до 49,54 коп

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) підвищила прогнозну оптову ринкову ціну електроенергії на 2016 рік на 5,2% - до 1315,05 грн за МВт год з-за збільшення тарифу АЕС і ГЕС .

Таке рішення ухвалене сьогодні на відкритому засіданні комісії, передає кореспондент РБК-Україна.

Як пояснив регулятор, раніше затверджена ОРЦ розраховувалася на основі балансу електроенергії, підписаного Міненерговугілля в січні. У травні в документ внесли зміни, в тому числі знизили прогноз вироблення електроенергії АЕС. У той же час витрати НАЕК «Енергоатом» не змінилися. Тому Е.

Сьогодні комісія підвищила тариф «Укргідроенерго», в тому числі для добудови Дністровської ГАЕС. Компанія додатково отримає 976,5 млн грн. Збільшення тарифу складе близько 45%.

«У зв'язку з тим, що міністерство переглянуло баланс та істотно зменшило частку АЕС - з 89 млрд до 80 млрд кВт год - це вимагає перегляду рівня оптової ринкової ціни», - сказав глава НКРЭКУ Дмитро Вовк. На третій квартал ОРЦ складе 1358,83 грн за МВт год замість затвердженої раніше 1280,28 грн, на четвертий - 1490,63 грн замість 1380,69 грн.

«Майже 20 років методики формування ОРЦ не було. Вона була розроблена. У ній було враховано, яким чином розраховувати ціну на енергетичне вугілля. Підхід, обраний комісією, відповідає принципу імпортного паритету, тому що, згідно з балансом вугілля, затвердженим міністерством, 40% вугілля на території України недоступно - це вугілля марки А», - продовжив глава регулятора. За його словами, «у зв'язку з цим комісія знайшла імпортний паритет, який відповідає ціні API2 (вартість вугілля в портах Амстердам, Роттердам, Антверпен) з доставкою в Україну». «Порівняно з попередньою датою затвердження ОРЦ ціна на вугілля знизилася з 53,27 до 50,81 дол., тобто на 2,46 дол. відбувається зниження ціни вугілля при розрахунку. Крім того, у зв'язку з тим, що середньозважений курс також знизився з 25,3 до 24,9, ми також враховуємо. Таким чином, тариф ТЕС зменшиться в порівнянні з попереднім рівнем», - Дмитро Вовк.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: