Україна звинуватила ЄС у порушенні Угоди про асоціацію

Україна звинуватила ЄС у порушенні Угоди про асоціацію
Газопровід OPAL

Справа стосується прокачування російського газу по газопроводу OPAL

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила, що Європейська комісія порушила статтю 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, знявши обмеження на використання російським «Газпромом» суходільного продовження газогону «Північний потік» - гілки OPAL на території Німеччини. Про це вона сказала під час зустрічі з головою Представництва ЄС в Україні Хюгом Мінгареллі 9 листопада, повідомляє прес-служба МЗС України.

«В ході обговорення співробітництва у сфері енергетики Олена Зеркаль порушила питання щодо нещодавнього рішення Європейської комісії, наслідком якого стало запровадження додаткових виключень щодо доступу третіх сторін до потужностей газопроводу OPAL. Було наголошено, що схвалення такого роду рішень без проведення попередніх консультацій з українською стороною є порушенням статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, якою передбачається взаємне урахування сторонами потенціалу та спроможностей енергетичної інфраструктури одна одної, а також проведення консультацій та координації своїх дій у сфері забезпечення безпеки постачань енергетичних ресурсів», - йдеться у повідомленні.

В МЗС України підкреслили, що Європейська Комісія в процесі підготовки таких рішень має дотримуватися зобов’язань, взятих ЄС в рамках його участі в Договорі про створення Енергетичного Співтовариства, зокрема дотримуватися у відносинах з Україною та іншими державами-партнерами принципу солідарності та уникати ухвалення рішень, які б суперечили антимонопольному законодавству ЄС.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: