Українська сторона визнає виснаження «мінського процесу»

Українська сторона визнає виснаження «мінського процесу»

Угоди і 2014 року, і 2015-го порушуються

Сам «нормандський формат», Мінський переговорний процес багато в чому вже виснажився. Таку думку висловив в інтерв’ю «Главкому» Євген Марчук, представник України у робочій групі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи, прем’єр-міністр України (1995-1996 рр.), колишній голова СБУ, генерал армії.
«Як перша угода вересня 2014 року, так і друга угода лютого 2015-го, так і третя минулорічна про відведення військ, вони усі починаються з пункту першого – всеохоплююче припинення вогню. Другий пункт – відведення всього важкого озброєння. Наступний – виведення військових структур з лінії фронту. Тобто з виконання цих пунктів має починатися будь-яке врегулювання процесу. Угоди і 2014 року, і 2015-го порушуються», - сказав він.
Марчук зазначив, що сьогодні спостерігаємо порушення та ескалацію конфлікту, «це – інструмент поведінки Росії щодо України».
На запитання, чи може заморозитися робота тристоронньої контактної групи, він сказав: «Справа в тому, що Мінський переговорний процес очолює не Україна і не Росія. Цей процес очолює ОБСЄ. І в робочій групі, де я працюю, є представники цієї організації, зокрема Алакан (Ертурул Алакан – Глава спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. – Ред.). Він є координатором і веде всі засідання. А в Тристоронній контактній групі пан Сайдік (спеціальний представник Організації з безпеки та співпраці в Європі у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік. – Ред.).В ОБСЄ є мандат від 57 країн – членів ОБСЄ на роботу в Україні, в мандаті виписано все, що вони мають робити, а чого не можуть, незважаючи на те, що думають з цього приводу Росія і Україна. Станом на сьогодні у нас немає сигналів про те, що «мінський формат» може зупинити свою роботу чи заморозитися».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: