Представник України в Тристоронній контактній групі розповів, що дав Україні «мінський формат»

Представник України в Тристоронній контактній групі розповів, що дав Україні «мінський формат»
qha.com.ua

Кожен раунд переговорів українська сторона починає або завершує обговоренням проблеми обстрілів наших позицій, демонструючи численні докази

Мінський переговорний процес зупинив прямі наступальні дії російських військ, а також відвів від лінії фронту найнебезпечніші види важких озброєнь. Про це в інтерв’ю «Главкому» сказав представник України у робочій групі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук, аналізуючи «мінський процес».
«Думаю, тут варто згадати, а які ж Мінські угоди все-таки діють. По-перше, зупинено прямі наступальні дії російських військ, відведено від лінії фронту найнебезпечніші види важких озброєнь на дистанцію їхньої стрільби. А це «Урагани», «Торнадо», «Смерчі», «Точки-У» і все решта калібром більше 100 міліметрів… Потім кожна сторона відвела на 15 км від лінії зіткнення «Гради», танки, міномети і артилерію калібром менше 100 міліметрів і розмістила це все добро на спеціальних пунктах під наглядом ОБСЄ», - зазначив він.
Марчук визнав, що є порушення і ці озброєння періодично використовуються для обстрілу наших позицій, «але це порушення, які фіксуються спостерігачами ОБСЄ і про це повідомляють міжнародній спільноті».
«Вся ця маса таких небезпечних озброєнь все-таки перебуває за межами 30-кілометрової зони вздовж всієї лінії зіткнення. На цій ділянці діє угода про заборону військових навчань з бойовою стрільбою в 30-кілометровій зоні. Практично завершено реалізацію угоди з розмінування 12 об’єктів критичної інфраструктури життєзабезпечення вздовж лінії зіткнення. А це водопроводи, газопроводи, лінії високовольтних передач, мости, контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ) і самі під’їзди до них. Восени 2015 року вдалося трохи більше місяця утримати режим тиші. Якщо почати розмову про можливий вихід України з Мінського переговорного процесу, то потрібно враховувати, що вся ця гігантська маса небезпечних озброєнь може через день опинитися на передовій. Що буде далі – зрозуміло», - підкреслив Марчук.
Він додав, що кожен раунд переговорів українська сторона починає або завершує обговоренням проблеми обстрілів наших позицій, демонструючи численні докази. «На жаль, такі обговорення перетворюються в основному на взаємні звинувачення. Це питання ключове. Тому що без припинення обстрілів неможливо вирішувати всі інші питання, в тому числі політичного і соціального характеру. Саме тому Москва і регулює цей процес, тобто динаміку ескалації, залежно від її планів», - сказав Марчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: