В іранського математика вкрали медаль Філдса через 30 хв після нагородження

В іранського математика вкрали медаль Філдса через 30 хв після нагородження
В іранського математика вкрали медаль Філдса 

У 2018 році медаллю Філдса нагородили чотирьох математиків

1 серпня в Ріо-де-Жанейро відбулася церемонії відкриття Міжнародного математичного конгресу де оголосили лауреатів Філдсівської премії. Однак вже за півгодини після нагородження, в лауреата з Ірану вкрали медаль.

Про це повідомляє The Guardian.

У 2018 році медаллю Філдса нагородили чотирьох математиків — Каучера Біркара з Ірану, італійця Алессіо Фігаллі, австралійця Акшайя Венкатеша та німця Петера Шольце.

Каучер Біркар, курд за національністю, в роки іраксько-іранської війни втік до Великобританії разом з сім’єю. Нині він має британське підданство і викладає в Кембриджі. Його нагородили медаллю за докази обмеженості розшарувань Фано і внесок в дослідження програми мінімальних моделей.

Вже через півгодини після нагородження медаль Біркара вкрали. Учений залишив свій дипломат без нагляду на столі в павільйоні, де проходила церемонія. Пізніше кейс знайшли, але медалі в ньому не було.

За словами поліції, їм вдалося встановити підозрюваного у крадіжці завдяки записам з камер спостереження.

Філдсівську премію за видатні досягнення в математиці заснував канадський вчений Джон Філдс. Вона вважається однією з найпрестижніших у світі нагород з математики та присуджується раз на чотири роки вченим не старше 40 років.

Вперше філдсівську медаль вручили в 1936 році. Вартість медалі, що виготовляється з 14-каратного золота, становить близько чотирьох тисяч доларів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: