Великі агрохолдинги втратять 300 млн грн дотацій - ЗМІ

Великі агрохолдинги втратять 300 млн грн дотацій - ЗМІ

Великих виробників м'яса і м'ясних виробів позбавлять державної підтримки щодо утилізації відходів промислового виробництва

Кабінет міністрів перегляне політику компенсацій за утилізацію відходів тваринництва. Великих виробників м'яса і м'ясних виробів позбавлять державної підтримки щодо утилізації відходів промислового виробництва. Про це повідомляє «Новий час».

Приводом для перегляду постанови стала недбалість чиновників з Держпродспоживслужби і її голови Володимира Лапи, які допустили загибель понад 200 овець у порту Чорноморська.

25 жовтня в Кабміні представили проект постанови, що регулює компенсацію тваринницьким господарствам витрати на утилізацію побічних продуктів господарської діяльності. Автором проекту виступила Держпродспоживслужба, мотивуючи необхідність подібної компенсації відсутністю належної інфраструктури для переробки та захоронення трупів тварин та інших відходів тваринництва. Проект передбачав компенсацію на рівні 50-100%, залежно від групи відходів.

Найбільше коштів від цієї ініціативи отримали б великі агропромислові компанії, що зараз витрачають величезні кошти на утилізацію відходів своїх виробництв. Те, що інтереси великого бізнесу були враховані не випадково і саме під них писався документ не сумнівається ніхто з учасників процесу – голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа афілійований з одним з найбільших тваринницьких підприємств в Україні. За розрахунками експертів, ця компанія могла претендувати щонайменше на 300 мільйонів гривень державних дотацій з 687,2 передбачених.

Однак недавній скандал із овечками, що загинули в порту Чорноморська через тривалу ветеринарну перевірку, привернув увагу до діяльності Держпродспоживслужби і Володимира Лапи. На думку членів урядового комітету, які уважно вивчили проект постанови, документ не збалансований і не враховує інтереси всіх учасників тваринницького ринку. На сьогодні йде розробка іншої постанови, що задовольнила б усіх операторів цієї сфери.

Нагадаємо, фура для транспортування тварин з трьомастами вівцями простояла в порту Чорноморська понад два тижнів під приводом ветеринарної перевірки. Тварин не випустили в спеціальний вольєр, не давали навіть воду, в результаті чого понад двісті голів загинуло. Інцидент викликав суспільний резонанс і шквал обурення з боку зоозахисників.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: