Верховна Рада підтримала законопроект щодо вдосконалення процесу децентралізації у сфері держархбудконтролю

Верховна Рада підтримала законопроект щодо вдосконалення процесу децентралізації у сфері держархбудконтролю
Ухвалення законопроекту №7266-1 дасть громадам можливість продовжувати виконувати функції держархбудконтролю самостійно або повернути їх державі 
Фото: ДАБІ

Голова ДАБІ Кудрявцев зазначив, що нині 100 громад в Україні самостійно виконують функції держархбудконтролю, які вони отримали в рамках реформи децентралізації

Законопроект №7266-1 дасть громадам можливість приймати рішення - або надалі продовжувати виконувати функції держархбудконтролю самостійно, або повернути їх державі. Про це заявив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції Олексій Кудрявцев.

За відповідний законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо передачі, припинення або тимчасового зупинення повноважень органів державного архітектурно-будівельного контролю)» у першому читанні сьогодні проголосували 246 народних депутатів.

Як відзначив голова Держархбудінспекції, нині 100 громад в Україні самостійно виконують функції держархбудконтролю, які вони отримали в рамках реформи децентралізації. Але не всі міста реалізують відповідні повноваження на якісному рівні, а кілька взагалі висловили небажання та неспроможність їх виконувати. Основна причина – брак професійних кадрів.

Таким чином, спільно з народними депутатами, Урядом та Асоціацією міст України був напрацьований законопроект №7266-1, який урегульовує питання щодо передачі, припинення або тимчасового зупинення повноважень органів державного архітектурно-будівельного контролю на місцях. У таких випадках функції контролю за будівництвом здійснюватиме Державна архітектурно-будівельна інспекція України.

Крім того, документ передбачає, що орган державного архітектурно-будівельного контролю, повноваження якого припинено або тимчасово зупинено, може повторно їх отримати або поновити.

«Цей крок держава робить, щоб допомогти мешканцям населених пунктів у питаннях будівництва на час, поки не буде вирішено кадрові проблеми та забезпечено якісну організацію роботи місцевих органів держархбудконтролю. Адже головне, не хто буде виконувати зазначені функції, а їхня якість», - зазначив Олексій Кудрявцев.

Як повідомлялося, у Херсоні на хабарі затримали керівника місцевої ДАБІ. Його київські начальники швиденько відмежувались від скандалу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: