Верховна Рада ухвалила закон про єдине митне вікно

Верховна Рада ухвалила закон про єдине митне вікно

Портал «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» працюватиме 24 години щоденно, крім часу, необхідного для його технічного обслуговування

Верховна Рада внесла зміни до Митного кодексу та деяких інших законів щодо запровадження на митниці механізму «єдиного вікна».

За ухвалення законопроекту №7010 в цілому та з редакційними поправками проголосували 254 народних депутатів при мінімально необхідний кількості у 226.

Метою закону є створення законодавчих підстав для запровадження принципу «єдиного вікна» під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, радіологічного та інших видів державного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України.

Принцип «єдиного вікна» - це механізм взаємодії декларантів, їх представників та інших зацікавлених осіб з органами доходів і зборів, іншими державними органами, уповноваженими на здійснення відповідних дозвільних або контрольних функцій, який забезпечує можливість одноразового подання заінтересованою особою в електронному вигляді через єдиний інформаційний веб-портал відповідних документів та відомостей з метою дотримання вимог законодавства України щодо переміщення товарів, транспортних засобів через митний кордон України.

«Для функціонування єдиного державного інформаційного веб-порталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» інформаційно-телекомунікаційна система органів доходів і зборів забезпечує можливість обміну інформацією з відповідними інформаційно-телекомунікаційними системами інших державних органів, установ і організацій, уповноважених на здійснення відповідних дозвільних або контрольних функцій стосовно переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України», - йдеться в законі.

Водночас під час взаємодії зокрема між декларантами, їх представниками та органами доходів і зборів закон передбачає дотримання  вимог щодо конфіденційності інформації.

При цьому визначено, що портал «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» працюватиме 24 години щоденно, крім часу, необхідного для його технічного обслуговування.

Окрім того, у законі зазначено, що у пунктах пропуску через державний кордон України органи доходів і зборів здійснюють контроль за дотриманням автомобільними перевізниками законодавства України щодо міжнародних автомобільних перевезень згідно із Законом України «Про автомобільний транспорт». Порядок проведення такого контролю затверджується Кабінетом міністрів України

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: