Верховний суд України відхилив скаргу «Газпрому» на штраф у 172 млрд грн

Верховний суд України відхилив скаргу «Газпрому» на штраф у 172 млрд грн

Верховний суд України відмовив «Газпрому» в допуску до провадження справи

Верховний суд України визнав необґрунтованою скаргу російського газового монополіста «Газпрому» на постанову Вищого господарського суду від 16 травня 2017 року, за якою російська компанія має сплатити штраф на суму 171,9 млрд грн за порушення українського антимонопольного законодавства. Про це повідомили УНІАН у прес-службі Верховного суду.

«11 вересня 2017 року Верховний суд України відмовив «Газпрому» в допуску до провадження справи, відповідно до якої рішеннями українських судів із компанії стягнуто штраф і пеню за порушення антимонопольного законодавства України», - повідомили в прес-службі. 

Раніше «Газпром» звернувся до Верховного суду України із заявою про перегляд рішення Вищого господарського суду, яким той відхилив касаційну скаргу компанії на рішення про стягнення з неї штрафу та пені, накладених Антимонопольним комітетом, в загальному обсязі 172 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через Україну. 

В рамках примусового стягнення боргу за цим рішенням суду Державна виконавча служба вдалася до арешту 40,2% акцій ПРАТ «Газтранзит» (Київ), що належать «Газпрому».

Були заарештовані 79,877 млн грн дивідендів, що підлягають сплаті «Газпрому» від участі в ПРАТ «Газтранзит», а також корпоративні права та майно ТОВ «Газпром збут Україна».

Пізніше «Газпром» домігся скасування списання 79,9 млн грн дивідендів від «Газтранзиту».

Судові тяжби з приводу примусового стягнення боргу тривають.

Як повідомлялося, у січні 2016 року Антимонопольний комітет України вирішив оштрафувати «Газпром» на 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу України. Потім це рішення було кілька разів підтверджено українськими судами.

У черговий раз 22 лютого 2017 року Київський апеляційний господарський суд залишив у силі рішення суду нижчої інстанції про підтвердження стягнення з «Газпрому» штрафу, який виріс вже до 172 млрд грн (близько 6,4 млрд доларів) за рахунок пені за його несплату.

Господарський суд Києва 17 березня 2017 року постановив стягнути 172 млрд грн з російської компанії на підставі судового рішення, що вступило в законну силу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: