Влада знову взялась розкручувати тему корупції в газових контрактах Тимошенко

Влада знову взялась розкручувати тему корупції в газових контрактах Тимошенко
Комітет з питань Національної безпеки і оборони

Ініціатором розгляду питання виступив глава фракції БПП Артур Герасимов

Комітет з питань Національної безпеки і оборони більшістю голосів прийняв рішення розглянути корупційну складову в газових контрактах, укладених у 2009 році за часів прем'єрства Юлії Тимошенко.

Як передає Цензор.НЕТ, дане питання викликало широку дискусію на комітеті. Зокрема, глава комітету Сергій Пашинський заявив, що не дасть політизувати і піаритися на даному питанні. 

Ініціатором розгляду питання виступив глава фракції БПП Артур Герасимов.

«Рішення незалежного Міжнародного суду дає нам серйозні підстави вважати, що контракт Тимошенко - це зрада національних інтересів країни. Оскільки наслідком цього стали Харківські угоди. Вони привели до значного посилення мілітаризації Криму, а це стало однією з причин агресії і анексії Криму», - заявив він.

Герасимов запропонував запросити Тимошенко на наступне засідання комітету, щоб «публічно і прозоро розібратися в ситуації».

Комітет підтримав дану ініціативу, при цьому глава комітету Пашинський при голосуванні утримався.

Також утрималася і позафракційний депутат Надія Савченко, заявивши, що це спроба деяких політсил звести рахунки з Тимошенко.

Нагадаємо, в 2009 році Юлія Тимошенко підписала контракт з Володимиром Путіним щодо постачання російського газу в Україну. У цьому контракті було прописано принцип «бери або плати», який передбачає штрафи для України в разі недобору російського газу в обсязі, зазначеному в контракті.

Цей принцип став підставою для звернення «Нафтогазу України» до Стокгольмського арбітражного суду в 2014 році. Компанія вимагала від «Газпрому» скасувати принцип «бери або плати» і виплатити компенсації в розмірі 30,3 млрд доларів за перегляд тарифу на транспортування палива через газотранспортну систему Європи. «Газпром» вимагав від «Нафтогазу» 47,1 млрд доларів.

31 травня Стокгольмський арбітражний інститут прийняв рішення щодо спору між «Нафтогазом України» і «Газпромом» щодо контракту 2009 року про постачання газу.

Суть рішення:

1) умову «бери або плати» скасовано;

2) заборона реекспорту газу скасованиа;

3) формула ціни переглянута з 2014 року (вводиться європейська ціна).

Читайте також статтю: Чи час святкувати перемогу? Рішення Стокгольмського арбітражу: усі деталі

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: