З Туреччини додому поромом повертаються 40 українців

З Туреччини додому поромом повертаються 40 українців
З Туреччини додому поромом повертаються 40 українців

Черговий рейс порома з Туреччини планується на наступну суботу, 18 квітня

Сьогодні 40 громадян України вирушили з турецького чорноморського порту Карасу до українського Чорноморська. У програмі «Захист» на цей час зареєстровані ще 40 українців, які очікують на повернення додому.

Про це  розповів Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Андрій Сибіга.

«В рамках програми «Захист», яка створена для допомоги та опіки нашими громадянами, надання сприяння в поверненні на батьківщину, на сьогодні збережено регулярне паромне сполучення з Туреччиною. Наш пором сьогодні вирушив з турецького порту Карасу до Чорноморська. З різних регіонів Туреччини нами було доставлено в порт для повернення на батьківщину 40 громадян України», - розповів Сибіга.

За його словами, ввечері перед відправленням автобусів до порту Карасу виникло непередбачуване укладення - з опівночі вводилася комендантська година, що означало необхідність отримання спеціальних дозволів.

«Останній з необхідних дозволів консул в Анкарі отримав вночі, близько першої години, тоді як виїзд був запланований на другу годину ночі. Турецька сторона пішла на зустріч, всі дозволи було надано - і на транспортні засоби, і на людей, яких ми перевозили», - розповів дипломат.

Загалом з трьох пунктів збору в Туреччині - Анкари, Стамбулу, Анталії в Карасу було доставлено 40 громадян. Транспортом з Анкари людей також забирали в Ескішехірі та Бурсі.

Аби гарантувати безперешкодну доставку громадян України до порту, вона здійснювалася за безпосередньої участі очільників консульських установ: Генерального консула у Стамбулі Олександра Гамана, консула в Анкарі Бориса Ясинського та консула в Анталії В’ячеслава Хоменка.

«Зараз готуємося до чергового рейсу порома, який попередньо планується на наступну суботу, 18 квітня. На даний момент в системі «Захист» зареєстровано ще 40 наших громадян, які очікують повернення на батьківщину. Ми з ними в контакті, надаємо сприяння й відпрацьовуємо можливі варіанти їхнього повернення у разі чіткого і твердого бажання це здійснити», - розповів Сибіга.

За його словами, залишається проблематичною ситуація з громадянами України, які опинилися на Північному Кіпрі. Їх там близько 10. Туреччина зупинила авіасполучення з Північним Кіпром, тому ці громадяни не можуть потрапити до Туреччини. Нині вони підтримують зв’язок із дипломати, здійснюється пошук можливостей для їх повернення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: