Законопроект про Андріївську церкву зареєстрований у Раді «як невідкладний»

Законопроект про Андріївську церкву зареєстрований у Раді «як невідкладний»

У пояснювальній записці говориться, що передача Андріївської церкви Вселенському Патріархату «буде мати унікальне значення»

Президентський законопроект №9208 про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника «Софія Київська» 17 жовтня був зареєстрований у Верховній Раді.

Зазначається, що законопроект «визначено президентом як невідкладний».

У пояснювальній записці говориться, що «вбачається доцільним надати у постійне  користування Вселенського Патріархату Андріївську церкву Національного заповідника «Софія Київська» – пам’ятку національної культурної спадщини  України XVIII ст.».

«Передача саме цієї культової споруди, яка перебуває у власності держави, буде мати унікальне як практично-церковне, так і символічно-духовне значення. Створення саме на базі храму Апостола Андрія Первозванного духовного осередку представництва Вселенського Патріархату в Україні матиме виняткове значення в сенсі декларування та підтвердження духовних зв’язків між Українським Православ’ям та Церквою-Матір’ю – Вселенським Патріархатом, адже саме Апостол Андрій Первозванний, який є патроном цього храму, водночас є засновником і Візантійської кафедри, на базі якої з часом утвердилася та розвинулася Константинопольська Православна Патріархія, і церковної київської традиції, оскільки, відповідно до Святого Передання, саме Апостол Андрій був першим християнським благовісником, який ще в І сторіччі прийшов на схили київських наддніпрянських круч та поставив тут хрест, передбачивши у майбутньому піднесення та розквіт Християнської Церкви», - підкреслюється у пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше представник президента України у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що президент пропонує передати у постійне користування Андріївську церкву Вселенському Патріарху.

Президент Петро Порошенко запевнив, що рішення про передачу Андріївської церкви Вселенському Патріарху погоджене з церковними ієрархами та сприятиме прискоренню отримання Томосу про автокефалію УПЦ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: