Законопроект про реінтеграцію передбачає низку пільг для жителів окупованого Донбасу - ЗМІ

Законопроект про реінтеграцію передбачає низку пільг для жителів окупованого Донбасу - ЗМІ
Реінтеграція Донбасу

Рада може вже цього тижня приступити до розгляду законопроекту про реінтеграцію Донбасу

Законопроект про реінтеграцію Донбасу буде внесений на розгляд парламенту найближчим часом. Це підтвердила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, пише «Коммерсант».

Депутати можуть приступити до розгляду документа вже  цього тижня, коли президент Петро Порошенко поїде з візитом до США.

За даними джерел «Коммерсанта» в Раді, для населення контрольованих Києвом районів Донецької та Луганської областей передбачений «ряд пільг і послаблень». Крім того, згідно з новим законопроектом, планується спростити порядок отримання жителями самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» українських пенсій, налагодити торгівлю між «окремими районами» і територіями, підконтрольними Києву, знизити обмеження на вагу вантажів, що перевозяться через лінію розмежування, - нинішній ліміт 50 кг на одну легкову машину, буде підвищено до 180 кг.

«Завдання президента - продемонструвати і Заходу, і жителям ОРДЛО добру волю Києва, - пояснив «Комерсанту» депутат Ради від БПП. - Петро Порошенко не втрачає надії зробити Україну привабливою в очах жителів Донбасу, він хоче довести, що її паспорти, що дозволяють без віз їздити в Європу, краще так званих денеерівських».

Ще один захід, передбачений новим законом, - припинення «антитерористичної операції». Замість неї у прифронтових районах Донецької та Луганської областей передбачається ввести воєнний стан.

Головна інтрига - питання про те, на які саме території це положення буде поширено. За словами джерела «Коммерсанта», близького до Адміністрації президента України, остаточне рішення ще не прийнято, але, швидше за все, в список увійдуть такі міста, як Маріуполь, Краматорськ, Слов'янськ, Авдіївка та Мар'їнка, контрольовані Києвом.

На думку співрозмовника «Коммерсанта», між планом мирної реінтеграції Донбасу і готовністю оголосити в окремих районах режим воєнного стану немає ніякого протиріччя. Він також переконаний, що нові ініціативи Києва ні в чому не суперечать Мінським угодам.

 «Воєнний стан зовсім не означає, що Україна схиляється до військового сценарію, - запевняє співрозмовник «Коммерсанта», близький до Адміністрації Петра Порошенка. - Суть змін у тому, що якщо зараз прифронтовими містами фактично керувала Служба безпеки України, яка проводила АТО, то після прийняття закону керівні функції перейдуть до представників армії. Це дозволить більш оперативно і ефективно здійснювати оборонні та евакуаційні роботи, якщо виникне така необхідність».

Як повідомлялося, найближчим часом президент України Петро Порошенко внесе на розгляд Верховної Ради законопроект про реінтеграцію Донбасу. 

Рада національної безпеки і оборони України подасть президенту Порошенку для внесення в парламент проект закону «Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей».

14 червня Порошенко виступив проти скасування АТО. Він заявив: якщо не надати «військовим право адекватно діяти в умовах російської агресії, Україна буде беззахисною». 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: