Звільнений моряк Новічков, засуджений до страти в Ірані, прибув в Україну

Звільнений моряк Новічков, засуджений до страти в Ірані, прибув в Україну

За словами моряка Андрія Новічкова, його збирались стратити в Ірані, але завдяки роботі українських дипломатів він повернувся додому

Обмін зміг відбутися після того, як президент Петро Порошенко своїм указом помилував іранського шпигуна, який сидів в українській тюрмі

Український моряк Андрій Новічков, якому загрожувала смертна кара в Ірані за нібито вбивство мусульманина, повернувся в Україну.

Про це 10 січня повідомляє ТСН.

Новічкова обміняли на іранського шпигуна, і він вже прибув до Києва та разом з представниками МЗС відповів на запитання журналістів.

За словами моряка, його збирались стратити в Ірані, але завдяки роботі українських дипломатів він повернувся додому. Новічков подякував консульству України, МЗС, зовнішній розвідці, президенту, народним депутатам, які допомогли процесу обміну.

«Вижив, все нормально. Почуваю себе добре. Спасибі всім, хто допомагав, і спасибі всім, хто не заважав», - сказав моряк.

На питання, що сталося під час інциденту з громадянином Ірану, і як він випав за борт, Новічков відповів: «Це специфіка їхнього народу. Він вистрибнув сам, але звинуватили мене. У мене з ним конфліктів не було».

За словами моряка, іранських правоохоронців не цікавила його позиція щодо цього інциденту.

Коли журналісти запитали, чи допомогло голодування, моряк відповів: «Так, голодування стало важелем впливу для вирішення ситуації. Мене відпустили під особисте зобов'язання замісника консула в Ірані».

Обмін зміг відбутися після того, як президент Петро Порошенко своїм указом помилував іранського шпигуна, який сидів в українській тюрмі. Громадянин Ірану вночі 10 січня повернувся на свою батьківщину.

Новічков прибув додому о 8 ранку в четвер.

На питання журналіста, як саме відбувся обмін, він відмовився відповідати. Коли у нього запитали, що він буде роботи далі, Новічков сказав: «Спочатку додому, а там буде видно».

Одразу після повернення у Київ він поїде в Одесу до своєї 82-річної бабусі, якій вже подзвонив Порошенко і попередив про повернення онука.

Новічков прибув до Києва о 8 ранку в четвер

Як повідомляв «Главком», 8 січня президент Петро Порошенко повідомив про звільнення українського моряка Новічкова.

Одеський моряк Андрій Новічков виїхав з України в листопаді 2016 року. Він підписав контракт на роботу старшим помічником капітана іранського судна Arezoo. На 18-й день плавання у Південно-Китайському морі у Новічкова стався конфлікт з одним з матросів. За словами українця, той грубіянив, намагався вдарити його, після чого вистрибнув за борт. Судно зупинили, розпочали пошуки, однак матроса не знайшли.

Після інциденту екіпаж судна розпустили. Однак у лютому 2017 р. Новічкова вивели на берег та доправили до поліції, де від нього вимагали зізнання в убивстві. Восени 2017-го моряк оголосив голодування, а на 11-й день його звільнили з-під варти під особисте зобов'язання консула, заборонивши залишати Іран до кінця розслідування.

За час розслідування справу моряка перекваліфікували з убивства через необережність у навмисне вбивство. Українцю загрожувала страта через повішання.

17 травня 2018 року Одеська облрада на позачерговій сесії ухвалила звернення до президента та Верховної Ради з проханням вжити заходів для порятунку українського моряка Андрія Новічкова.

9 січня міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що звільнений український моряк Андрій Новічков повертається з Ірану до України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: