Зв'язки з Росією - не єдина причина, чому ФБР цікавиться Манафортом - Washington Post

Зв'язки з Росією - не єдина причина, чому ФБР цікавиться Манафортом - Washington Post
Пол Манафорт
Фото Reuters

Федеральних слідчих цікавлять не тільки зв'язки екс-голови виборчого штабу Трампа з РФ

Існує низка причин, чому агенти ФБР без попередження з'явилися на порозі Пола Манафорта ще до світанку і обшукали його дім в рамках розслідування російського втручання у вибори в США. Надто часто його ім'я з'являється в самому епіцентрі питання про можливу змову виборчої команди Дональда Трампа з Москвою. Його нетривала робота на чолі штабу республіканця якраз збігається з періодом, коли занепокоєння російським втручанням у вибори почали підігріватися. У нього є зв'язки на найвищому рівні у Росії. А ще у нього є багаж сумнівних фінансових операцій, через які його можна використати як корисний інструмент у розслідуванні російської справи. Про це сьогодні пише лояльне до Демократичної партії видання Washington Post.

«По-перше, він очолював виборчу кампанію Дональда Трампа впродовж кількох місяців у 2016 році. Для слідчих спецпредставника департаменту юстиції Роберта Мюллера важливо перевірити «верхівку» команди Трампа у справі про можливу змову з Москвою. А Манафорт кілька місяців і був цією верхівкою», - зауважує видання.

По-друге, йдеться у статті, він був на «тій самій» зустрічі. Коли Дональду Трампу-молодшому повідомили про намір Кремля допомогти його батькові і запропонували зустрітися з російським юристом, він не пішов на цю зустріч сам. Він прихопив з собою Пола Манафорта і Джареда Кушнера. Як виявилося, Манафорт робив там детальні записи. І вони тепер можуть стати важливими доказами у справі про змову команди Трампа з Москвою.

«По-третє, дійсно багато ниток пов'язують Манафорта з Росією: російський олігарх, проросійський екс-президиент України, проросійський республіканський конгресмен, який просував зближення США з Росією, а також бізнес-партнер з України, який колись служив у російській армії. З останнім Манафорт зустрічався якраз під час виборів торік. З усіх членів виборчої команди Трампа у Манафорта найбільше відомих зв'язків з Росією», - зазначають автори.

По-четверте, йдеться у матеріалі, слідчі можуть використати його як важіль впливу. Робота Манафорта у виборчій команді Трампа - не єдиний епізод його життя, який цікавить федеральних слідчих. Як писало Wall Street Journal, Мюллер також розслідує обвинувачення проти Манафорта у відмиванні грошей через нерухомість. Крім того, у слідчих викликають підозри заробітки політтехнолога в Україні. Команда Мюллера намагається вмовити Манафорта до співпраці e справі про втручання Росії у вибори. Але обшук, який ФБР провело у нього вдома, свідчить, що їм це не вдалося. Тож тепер слідчі можуть спробувати змусити його співпрацювати за допомогою інших кримінальних обвинувачень.
Видання пише, що таке «підсікання великої риби» за допомогою іншої кримінальної справи - це нормальна практика. Не виключено, що ця тактика буде також застосована і у випадку екс-радника з національної безпеки президента США Майкла Флінна. Його вже звинувачують у нерозкритті своєї лобістської роботи, як цього вимагає американський закон.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: