Зв'язки з WikiLeaks Кремль розвиває вже багато років, - The New York Times

Зв'язки з WikiLeaks Кремль розвиває вже багато років, - The New York Times
Фото з відкритих джерел

Антиамериканізм для росіян - звичний спосіб вилити розчарування і відчуття безсилля від свого корумпованого і гнітючого режиму

Президент Росії Володимир Путін досяг успіху у використанні ЗМІ для консолідації влади в Росії, а також, у все більшій мірі, - для ведення інформаційної війни проти Заходу, пише The New York Times.

Передбачуваний злом російськими спецслужбами електронної пошти Національного комітету Демократичної партії – «лише найсвіжіший приклад того, як Путін застосовує інформацію в якості зброї. А зв'язки з WikiLeaks Кремль розвиває багато років», йдеться в статті. «Під час холодної війни Кремль десятки років втручався в американське політичну життя», - додає автор.

Видання роз'яснює: якщо більшість американців сприйняло закінчення холодної війни як перемогу над СРСР, більшість росіян вважало, що це перемога їх розсудливості над тим, хто вижив з розуму, і над некомпетентним режимом.

«Потім Америка допустила помилку: почала тріумфувати замість того, щоб привітати російський народ з перемогою і надати фінансову допомогу, якої вистачило б для пом'якшення наслідків економічного колапсу. Ця позиція США згодом допомогла Путіну зобразити розпад СРСР як плід американських підступів. Логіка така: якщо Америка виграла холодну війну, то розпад СРСР і зубожіння росіян - її вина. А якщо Росія зазнала поразки, то одного разу вона спробує помститися», - пояснює видання.

«Антиамериканізм для росіян - звичний спосіб вилити розчарування і відчуття безсилля від свого  корумпованого і гнітючого режиму», - йдеться в статті. Державні ЗМІ відтворили образ Росії як обложеної фортеці.

The New York Times наголошує - сьогодні Путін подає дії Росії як відповідальну, а не як агресивну поведінку. «Кожен раз, коли Росія атакує одну з колишніх радянських республік, конфронтація зображується як «війна чужими руками», затіяна Америкою проти Росії», - пише автор.

Коли десятки тисяч росіян протестували проти повернення Путіна на президентський пост, той звинуватив Хілларі Клінтон у «активних заходах» для під'юджування демонстрантів, нагадує газета. «Тепер Путін, відомий тим, що має звичку ображатися, схоже, зриває за допомогою» активних заходів «президентську кампанію самої Клінтон. Те, що розголос електронних листів Національного комітету демократів може піти на користь тільки Трампу, - ймовірно, додатковий бонус», - пише видання. На думку автора, Трамп милий Кремлю тим, що мало цікавиться сферою впливу Росії.

Видання вважає, що побоювання Путіна, що росіяни у якийсь момент побачать істиний стан справ, у дечому обгрунтовані: «Авторитаризм Путіна не може змагатися з привабливістю системи, заснованої на відкритості, конкуренції і верховенство закону. І тоді, і тепер найкращий спосіб, яким Захід може чинити опір Росії, - відстоювання західних цінностей».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: