Одеситів запрошують безкоштовно обстежити родимки

Одеситів запрошують безкоштовно обстежити родимки

20 квітня Одеса приєднається до Всеукраїнського дня діагностики меланоми

20 квітня 2018 року в рамках Всеукраїнського дня діагностики меланоми з ініціативи департаменту охорони здоров'я Одеської міськради у всіх Центрах первинної медико-санітарної допомоги та поліклініках Одеси пройде акція щодо ранньої діагностики і профілактики раку шкіри. 

Про це інформує прес-служба міськради Одеси, повідомляє «Главком».

Всі охочі одесити безкоштовно можуть пройти дерматоскопічне обстеження з метою раннього виявлення ознак злоякісного переродження родимок. Акція організована Одеським міським Центром здоров'я. 



У рамках реалізації міської програми «Здоров'я» всі амбулаторії сімейної медицини Одеси оснащені дерматоскопами. Сімейні лікарі пройшли навчання з дерматоскопії. Це поліпшило доступність діагностики захворювань шкіри для одеситів - тепер для обстеження родимок не обов'язково відвідувати спеціалізований заклад, а можна пройти огляд у свого сімейного лікаря. 

«Питання профілактики меланоми актуальне для південних регіонів. Одеса - сонячне місто, скоро розпочнеться пляжний сезон. Ультрафіолетове випромінювання є одним з провідних факторів ризику розвитку меланоми. Також мають значення спадковість і фенотип - люди з білою шкірою, світлим волоссям і очима мають більш високий ризик розвитку новоутворень шкіри», - зазначив головний позаштатний онколог міського департаменту охорони здоров'я Владислав Севергін. 

За даними фахівців, близько 30% меланом розвиваються з наявних родимок, а 70% виникають з нуля в місцях, де раніше не було родимок або родимих плям. Слід негайно звернутися до лікаря і пройти дерматоскопію при появі нових родимок або зміни в наявних - якщо родимка почала інтенсивно рости, пофарбована в кілька кольорів або змінила колір, має нерівні краї, кровоточить. 

Для профілактики новоутворень шкіри медики рекомендують відвідувати влітку пляж до 10 годин ранку або після 17 години, а також користуватися кремами та лосьйонами з високим ступенем захисту від ультрафіолету. Максимально варто обмежити перебування під сонячними променями дітям до трьох років, а також людям з великою кількістю родимок. Фахівці також радять виключити відвідування солярію. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: