Еволюція Леді Ю. Перемоги, поразки та таємниці головної політичної іменинниці листопада

Еволюція Леді Ю. Перемоги, поразки та таємниці головної політичної іменинниці листопада
Юлія Тимошенко
Народний депутат України Юлія Тимошенко

Як змінювалась Тимошенко останніх 56 років

27 листопада святкує день народження Юлія Тимошенко. Леді Ю знають навіть аполітичні люди. Ставитися до неї можна по-різному, однак не віддати належне її вмінню привертати до себе увагу неможливо.

Початок шляху

Дівоче прізвище Тимошенко – Григян. ЗМІ писали про вірменське коріння Юлії Володимирівни, однак сама вона неодноразово спростовувала ці чутки: «У мене по лінії батька всі латиші до десятого коліна, а по лінії мами – всі українці». За словами Тимошенко, «через помилку співробітників паспортного столу Володимир Григяніс і перетворився на Григяна». Водночас не вщухають розмови й щодо єврейської національності матері Леді Ю – Людмили Телегіної.

Юлія рано – за нинішніми мірками – вийшла заміж за бізнесмена Олександра Тимошенка. У ЗМІ так змальована історія їхнього знайомства. Олександр випадково зателефонував на домашній телефон 16-річної Юлії – помилився номером. Однак голос майбутньої політичної зірки так сподобався чоловіку, що він запропонував їй зустрітися. За легендою, дівчина відповіла згодою лише після п’ятого дзвінка. Вже в 19 років Тимошенко народила доньку Євгенію. За кілька років починає працювати на Дніпровському машинобудівному заводі інженером-економістом – туди її розподілили після закінчення Дніпропетровського державного університету. Однак надовго пов’язувати своє життя із заводом амбітна Тимошенко не збиралась, і вже через чотири роки розпочала спільний з чоловіком бізнес.

Початок політичної карєри

По-справжньому багатою Тимошенко стала на початку 90-х. В 1991-му вона разом із чоловіком започаткувала корпорацію «Український бензин» (КУБ). У 1995–1997 роках очолювала створену на базі КУБа корпорацію «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ). Однак, як про це розповідає сама Тимошенко, через «політичні репресії» її бізнес було повністю зруйновано. «Залишили випалену землю», – полюбляє розповідати Юлія Володимирівна. Саме це і стало поштовхом для початку активної політичної діяльності: в січні 1996 року вона вперше проходить до Верховної Ради за Бобринецьким виборчим округом №229 (Кіровоградська область). Невдовзі Тимошенко стає першим заступником Павла Лазаренка – голови партії «Громада». У 1998-му вона вдруге потрапляє в парламент, а через рік, у грудні 1999-го, очолює Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина».

Невдовзі ЮВТ переходить з парламенту до уряду: вона обіймає посаду віце-прем'єра з питань паливно-енергетичного комплексу в Кабінеті міністрів Віктора Ющенка. Політологи стверджують, що тоді її взяли саме на цю посаду як знавця газових схем, щоб вона розкрила всі приховані течії тіньової економіки.

Треба визнати, Тимошенко вдалося реформувати ринок електроенергії. Вона створила систему, в якій усі гроші, що надходили від споживачів, розподілялися через єдиний рахунок енергоринку, минаючи обленерго. Однак Юлія Володимирівна поставилась до своїх нових обов’язків із надмірним – на той момент – ентузіазмом. Вона розпочала власні, в обхід тодішнього президента Кучми, переговори щодо газу з росіянами і туркменами. Крім того, розпочала реформу вугільного ринку, яку не схвалили донецькі. Розплата за таку активність не змусила довго чекати: у серпні 2000 року одна за одною почали з’являтися кримінальні справи щодо рідних та близьких урядовця.

Сама ж Леді Ю, передчуваючи неминучу відставку, вирішила викластися на повну та стати серйозним супротивником тодішнього глави держави. На початку 2001-го вона підтримала акцію «Україна без Кучми». Реакція Кучми була блискавичною: 19 січня він підписав указ про її відставку. І це був лише початок проблем Тимошенко.

Перший строк трамплін

Арешт Тимошенко у лютому 2001 року крім проблем приніс Юлії Володимирівні справжню всеукраїнську впізнаваність. Режим Кучми її звинувачував у тому, що на чолі ЄЕСУ в 1995-1996 роках вона здійснювала контрабанду російського газу в Україну та не сплачувала податки. Тоді Леді Ю провела у Лук’янівському СІЗО 42 доби. Печерський райсуд наприкінці березня санкцію на арешт скасував – Юлія Володимирівна вийшла на волю. Героєм. Її почали порівнювати з Жанною д’Арк. Політик Тимошенко закріпила за собою статус ворога режиму.

Помаранчева революція лише додала популярності Тимошенко. Вона показово вгамувала свої амбіції і підтримала висунення Віктора Ющенка у президенти, фактично замінила його у передвиборній кампанії в період отруєння і недієздатності. Щоправда, Ющенко цю самопожертву не оцінив. На посаді прем’єра Тимошенко при новому президентові втрималась лише півроку, внутрішні чвари швидко розкололи помаранчеву команду. Наприкінці 2007-го Тимошенко вдруге після дострокових виборів стає прем’єром. Але згоди з президентом як не було, так і нема. Президент Ющенко і прем’єр Тимошенко назавжди в історії залишилися ворогами.

Хто мав рацію у тій ситуації? Думок з цього приводу безліч. Але факт залишається фактом: Леді Ю активно продовжує політичне життя, президент Ющенко інколи коментує події в статусі політичного пенсіонера.

Тривале позбавленні волі рішенням суду Януковича ЮВТ змогла перетворити на багатосерійне «піар-мило» за участю міжнародних політичних зірок. До неї їздили європейські чиновники, під вікнами активісти постійно кричали «Юлі – волю!» та передавали подарунки до всіх свят. Сама Тимошенко теж не припиняла розповідати про побиття, нестерпний біль у спині та втрату свідомості. До неї приїжджали найкращі лікарі, кожен коментар яких з приводу змін дієти хворої чи призначення нового лікарського препарату ставав топ-новиною. Треба визнати, основної мети було досягнуто: Тимошенко не втратила популярність серед людей навіть за умов тривалої відсутності на волі. Її політична сила тріумфально проходить до парламенту у 2012 році. Здавалося б, після виходу на неї чекає блискуче політичне майбутнє. Однак не так сталося, як гадалося…

Юліє Володимирівно, ви… переграєте

Звільнення Тимошенко з-за ґрат у фіналі Революції гідності за сценарієм мало б стати тріумфом на дострокових виборах президента. Після харківського ув’язнення вона одразу поїхала на Майдан. Здавалося б, усе правильно зробила. На сцені Майдану головний ворог Януковича з’явилася на інвалідному візку. Втім, її виступ постійно перебивався. То комусь начебто ставало зле в натовпі і всі починали кликати лікаря, то хтось починав вигукувати про провокаторів. Усе виглядало так, що другий Майдан не надто хоче слухати спіч бранки Януковича. Понад те, народ із нерозумінням поставився до того, що Юлія Володимирівна, яка начебто тривалий час страждала від болю в спині та не могла стояти, взула туфлі на… величезних підборах. Чи був той холодний прийом Тимошенко кимсь уміло зрежисований, достеменно невідомо. Та тренд уже був задано, народ хотів інших лідерів: у травні 2014 року у першому турі наступним президентом країни було обрано Петра Порошенка. Тимошенко з розгромним рахунком програє. Через півроку її партія, яку на той момент залишили найвпливовівші члени, ледь долає прохідний бар’єр… Серед політологів стає модно говорити про політичне небуття Леді Ю…

Та Тимошенко не була б Тимошенко, якби не вміла відроджуватись з попелу. Останній рік-півтора її персональний рейтинг зростає. І відбувається це швидше завдяки невдачам влади, ніж успіхам самої опозиціонерки, яку не перестають звинувачувати у популізмі,

Вона знову чудово виглядає і привертає до себе увагу. Розпущене або зібране збоку довге біляве волосся та гламурний макіяж також наштовхують на думку, що ЮВТ вирішила пустити в хід та максимально використати всі свої козирі.

Чоловіки Тимошенко

Злі язики стверджують, що своїм успіхом на політичній ниві Юлія Володимирівна зобов’язана не лише вдалому старту за підтримки успішного чоловіка й свекра і власній цілеспрямованості, а й численним союзам із впливовими чоловіками. Не є секретом її зв'язок із Павлом Лазаренком (цю деталь уже третій десяток років використовують опоненти Тимошенко). З колишнім прем’єром, якого дістало американське правосуддя,  Тимошенко досягла серйозних успіхів у політиці та бізнесі.

Постать Олександра Турчинова майже 20 років також завжди маячила за спиною Тимошенко. Складалося враження, що цей політичний дует найстійкіший в українській політиці. Та події 2014 року довели ще раз: у політиці немає вічних союзників. Турчинов зрадив Тимошенко. Пішов сам і забрав ядро команди, яка влилась у «Народний фронт».

ЗМІ також приписували Тимошенко велику кількість романів з відомими політиками. Та жодного підтвердження цього вони ніколи так і не навели. Серед «коханців ЮВТ» у різний час «значились» уже згадані Лазаренко і Турчинов, колишній глава «Газпрому» Рем Вяхірєєв, глава передвиборного штабу Ющенка Олександр Зінченко, одіозний Нестор Шуфрич, нардеп Сергій Власенко і навіть Борис Нємцов. Російський політолог Станіслав Бєлковський навіть стверджував, що Путін у 2009 році виступив з підтримкою Януковича назло Юлії Володимирівні, яка начебто не відповіла на його почуття. Та цікавість до особистого життя Тимошенко протягом довгих років лише підтверджує її популярність.

Незламна Тимошенко

За всі роки в політиці Тимошенко дуже часто зраджували. Типова ситуація, коли вчорашні близькі соратники ставали її ворогами. Тих, кого ЮВТ привела у велику політику, – сотні. Десятки з них потім «віддячили» їй «від усього серця». Серед таких юрист Андрій Портнов. У 2006 році він пройшов до ВР п'ятого скликання саме у списку БЮТ. Після цього Портнов також у БЮТі пройшов до Ради на позачергових виборах 2007 року. Йому вдалося завоювати довіру Тимошенко: наступного, 2008-го, року Портнов стає заступником голови фракції. Серед іншого саме він займався супроводженням газових контрактів з Росією у 2009-му. Згода Портнова обійняти посаду заступника глави Адміністрації президента Януковича (2010 рік) і сама Тимошенко, і ЗМІ сприйняли як ляпас. Це був відчутний удар для Леді Ю, оскільки саме Портнов неодноразово допомагав їй у непростих та неоднозначних справах. Подібних історій безліч: від Тимошенко йшли Олександр Фельдман, Сергій Головатий, Володимир Олійник, Таріел Васадзе, Наталя Королевська і ще багато-багато бізнесменів від політики, які завжди «з владою».

Нелегким для Тимошенко став 2014 рік, коли вона втратила потужних союзників. Більше того, вони… об’єдналися проти неї. Саме того року було створено політсилу «Народний фронт», куди увійшли і Олександр Турчинов, і Арсеній Яценюк, який так бурхливо радів її звільненню (відеоролик з його «Юля! Юля!!!» і досі використовують гумористи), і Андрій Парубій, і В’ячеслав Кириленко…

Залишатись сильною та незламною Тимошенко допомагала не лише залізна воля, а й сім’я. У період політичних невдач Юлія Тимошенко нарешті стала бабусею.

Як змінювалась Тимошенко останніх 56 років

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: