Грантодавство. Хто в Україні отримує найбільшу міжнародну допомогу?

світові донори
Грантодавство. Хто в Україні отримує найбільшу міжнародну допомогу?

Які проекти в Україні фінансують США, Канада, ЄС, Японія та інші держави?

Протягом багатьох років Україна отримує міжнародну технічну допомогу, що вимірюється мільйонами, а то й мільярдами доларів. Міжнародна технічна допомога - це допомога у придбанні знання та навичок у відповідних сферах діяльності, зазвичай в галузі економіки та управління. Найбільшим донорами для України були та залишаються США і ЄС. Чималі кошти на реалізацію проектів у різних сферах виділяють також уряди Канади, Німеччини, Норвегії, Швейцарії, Швеції, Данії, Туреччини, Великобританії та Північної Ірландії. Фактично дана допомога надається Україні ще з 1992 року. Проте саме після анексії Криму та з початком російської агресії на Сході України кількість проектів, що спонсоруються донорами-іноземними державами, суттєво виросла.

 Згідно постанови № 153 Кабміну «Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги» (від 15 лютого 2002 року), міжнародна технічна допомога - це ресурси, що відповідно до міжнародних договорів надаються донорами (державами, урядами іноземних держав, організаціями, установами, фондами уповноваженими урядами іноземних держав, міжнародними організаціями, що надають міжнародну технічну допомогу) на безоплатній основі Україні для здійснення програм, проектів міжнародної технічної допомоги з метою проведення реформ та реалізації програм соціально-економічного розвитку.

Ознайомившись із переліком проектів міжнародної технічної допомоги за підтримки країн-донорів, що пройшли державну реєстрацію в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, «Главком» виокремив найбільших «спонсорів» України.

Уряд США

На даний момент уряд США надає Україні технічну допомогу по 86 проектам на загальну суму близько $1,35 мільярда. Сфери допомоги різні: від протидії викликам туберкульозу та торгівлі людьми в Україні до запобігання розповсюдження зброї масового знищення, начальних програм професійного зростання та зміцнення місцевого самоврядування.

Найбільший транш має бути здійснений в рамках «програми фінансування надання військової техніки, майна та послуг США іноземним державам». Він виконується з 1998 по 2018 рік. Загальна вартість складає більше $480 мільйонів. Певна частина цих коштів розподіляється на Національний університет оборони імені Івана Черняхівського, Головний військовий клінічний госпіталь та кілька військових частин.

Топ-5 проектів з найбільшою вартістю, що стартували з 2014 року:

1. $85 мільйонів було виділено урядом США через американське Міністерство енергетики на проект з виявлення та припинення ядерної контрабанди. Він розпочався у серпні 2015 року та має завершитися в 2021 році.

Кошти йдуть на Держприкордонслужбу та її підрозділи (Національної академії, Навчальним центром підготовки молодших спеціалістів Держприкордонслужби, окремим контрольно-пропускним пунктом «Київ», окремою комендатурою хорони та забезпечення ДПСУ, прикордонних загонів).

2. $50 мільйонів з червня 2016 року по червень 2021 року через Агентство США з Міжнародного розвитку (USAID) має піти на проект «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE).

Програма DOBRE спрямує більшу частку технічної та фінансової допомоги на місцевий рівень, зокрема створюючи умови для нових Об’єднаних Територіальних Громад (ОТГ) краще управляти ресурсами, підвищити якість комунальних послуг, стимулювати місцеву економіку та підвищити залученість громадян. Програма працюватиме в 7 цільових областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській. Саме вона, а також Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад є реципієнтом цих грошей.

3. $36,5 мільйонів через USAID отримає Україна в рамках проекту «Українська ініціатива з підвищення впевненості» з липня 2014 року по липень 2017-гою

Метою цієї програми є підтримка громад та уряду у подоланні дестабілізуючих наслідків конфлікту та сприяння залученню громадськості та покращення розуміння зусиль уряду щодо подолання конфлікту та поглиблених політичних перетворень. Реципієнтами грошей в цьому обсязі стали Приазовський державний технічний університет, Донецький державний університет управління, благодійна організація «Львівська освітня фундація».

4. $24,8 мільйонів уряд США через своє Міністерство оборони спрямував на розвиток та підвищення спроможності Державної прикордонної служби України. Проект реалізовуватиметься з листопада 2016 по листопад 2020 року.

Реципієнтом коштів став головний центр зв’язку, автоматизації та захисту інформації Державної прикордонної служби України.

5. $23,1 мільйона уряд США через USAID має спрямувати на проект «Трансформація фінансового сектору в Україні (FST)». Програма триває з жовтеня 2016 по грудень 2020.

Реципієнтом коштів є Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку і НБУ. Основним завданням програми є розвиток та покращення надання фінансових послуг в Україні, які б відповідали потребам громадян та суб’єктів господарювання усіх розмірів. У партнерстві з урядом України, регуляторами та асоціаціями фінансового сектору, громадськими організаціями та приватним сектором проект FST працюватиме над:

  • підвищенням довіри до банківської системи, покращенням розуміння її громадянами та збільшенням рівня користування банківськими послугами;
  • трансформацією правового та регуляторного середовища фінансового сектору;
  • збільшенням доступу до фінансування для малих та середніх підприємств; розширенням доступу до фінансових послуг для всіх верств населення (фінансова інклюзія) та більш активним використанням цифрових фінансових технологій на ринку фінпослуг України;
  • підтримкою збалансованості та стабільності пенсійної системи.

Діяльність Проекту включатиме надання технічної допомоги, розробку нормативно-правових актів, організацію навчальних поїздок, проведення тренінгів та придбання інформаційно-технологічних систем у визначеній кількості. Передбачено, що українські компанії виступатимуть в якості субпідрядників виконання деяких із цих ініціатив.

Загалом проекти, що були розпочаті з 2014 року і працюють зараз, передбачають виділення урядом США Україні більше $450 мільйонів.

Уряд Канади

Загальна вартість реалізації проектів, що надаються Україні урядом Канади, складає близько 170 мільйонів канадських доларів (більше $130 мільйонів за нинішнім курсом), за 2014-го - близько 155 мільйона канадських доларів ($120 мільйонів). Серед сфер, куди йдуть кошти: реформування системи кримінальної юстиції, сприяння журналістським розслідуванням, розвиток молочного бізнесу та сільськогосподарських кооперативів, зміцнення демократичних партій та громадських організацій і так далі.

Топ-5 проектів з найбільшою вартістю, що стартували з 2014 року:

1. 19,6 мільйонів канадських доларів (більше $15,2 мільйонів) уряд Канади через своє Міністерство закордонних справ, торгівлі та розвитку виділяє Україні на розвиток молочного бізнесу в Україні на період з квітня 2014 по березень 2021 року.

Реципієнтом коштів виступають Дніпропетровська обласна громадська організація «Сільськогосподарська служба», Дніпропетровське обласне об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Господар», Львівське обласне об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Рівноправність», Благодійна організація «Львівська аграрна дорадча служба», ТОВ «Дейрі менеджмент сістем» та сільськогосподарське підприємство «Молочарське».

2. 19,4 мільйонів канадських доларів ($15 мільйонів) так само виділяє Канада проекту «Партнерство розвитку міст», строки виконання якого: березень 2015 - червень 2021.

Проект спрямований на зміцнення муніципального сектора в Україні, впровадження демократичного управління і прискорення економічного розвитку міст. Гроші спрямовуються Асоціації міст України, а також Бердянській, Енергодарській, Мелітопольській, Запорізькій, Долинській, Івано-Франківській, Коломийській, Яремчанській, Хмільницькій, Ладижинській, Жмеринській, Вінницькій, Комсомольській, Кременчуцькій, Миргородській, Полтавській міськрадам.

3. 19,3 мільйонів канадських доларів ($15 мільйонів) з серпня 2014 по 2021 буде спрямовуватися на проект «Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва».

Проект буде діяти в південних областях: Запорізькій, Херсонській, Миколаївській та Одеській. Реципієнтами коштів є Запорізька обласна громадська організація «Запорізький інформаційно-консультаційний центр «Агро-Таврія», Одеська обласна сільськогосподарська дорадча служба «Центр розвитку та правової підтримки села», Всеукраїнська громадська організація «Рада жінок-фермерів України», благодійний фонд «Ласка» та громадська організація «Земля Таврії». Його мета - покращити рівень життя для 44 тисяч дрібних та середніх виробників, які вирощують плодоовочеву продукцію. До кінця проекту, як планується, фермери колективно мають збільшити продаж цієї продукції до 50 тисяч тон на суму $40 мільйонів щорічно.

4. 18,8 мільйонів канадських доларів ($14,5 мільйонів) період з листопада 2014 по липень 2019 року буде спрямовано на експертну підтримку врядування та економічного розвитку (EDGE). Цілі проекту: сприяння реалізації зобов’язань українського уряду щодо запровадження реформ в країні відповідно до держпрограм, національних та міжнародних угод, а також створення і підтримка проектного офісу секторальної децентралізації.

Реципієнтами коштів є Міністерство економіки, громадська спілка «Фонд підтримки реформ в Україні», НАБУ, НАЗК.

5. 16 мільйонів канадських доларів ($12,4 мільйонів) виділяє уряд Канади через Королівську Канадську Кінну поліцію на залучення експертів Канадської поліції в Україну. Терміни проекту: грудень 2016 - березень 2019.

Реципієнтом коштів є Національна поліція України.

Уряд Німеччини

Загальна сума проектів з міжнародної технічної допомоги Україні за донорства уряду Німеччини складає майже 170 мільйонів євро (або більше $190 мільйонів). Допомога з 2014 року дорівнює в цілому 154 мільйонам євро ($175 мільйонів). Німеччина звертає увагу на муніципальний розвиток міст в Україні, проблеми ВІЛ/СНІДу, підтримку малого та середнього підприємництва, енергетику, соціальну інфраструктуру і так далі.

Топ-5 проектів з найбільшою вартістю, що стартували з 2014 року:

1. 50,7 мільйонів євро (майже $58 мільйонів)уряд Німеччини через своє Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку протягом лютого 2016 до грудня 2019 року спрямовує на проект «Розвиток соціальної інфраструктури у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб України».

Реципієнтами коштів стають громади, органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади та громадські організації, що визначаються на конкурсній основі. Мета проекту полягає в тому, щоби обрані приймаючі територіальні громади надавали кращі послуги з соціальної інфраструктури для місцевого населення та ВПО.

2. 18 мільйонів євро ($20,5 мільйонів) уряд Німеччини надає в рамках проекту зміцнення спроможності українських територіальних громад до прийняття внутрішньо переміщених осіб в Україні. Термін реалізації: серпень 2015 - грудень 2019.

Реципієнтами коштів є також громади, органи місцевого самоврядування місцеві органи виконавчої влади та громадські організації, що визначаються на конкурсній основі.

3. По 14 мільйонів євро ($15,9 мільйонів) виділяє уряд Німеччини кожен з двох проектів: «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури (УФСI V фаза 1 та 2)», що реалізовується з грудня 2015 по листопад 2018, та «Підтримка природно-заповідних територій в Україні», що триває з травня 2016 по квітень 2022 року. Реципієнтом першого проекту є Міністерство соціальної політики, другого - Мінприроди.

Перша фаза проекту «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури. УФСІ V» спрямована на розвиток сходу України і впроваджується у 3-х областях: Дніпропетровській, Харківській та Запорізькій. Головне завдання проекту - відновити соціальні об'єкти для забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з Криму та Донбасу. Серед пріоритетів - відновлення об'єктів соціальної інфраструктури (школи та дитячі садки) у тих громадах, які приймають переселенців. Також будуть здійснені ремонти в трьох закладах соціального захисту для вразливих груп населення – Верхівцевський і Преславський психоневрологічні інтернати, а також Вовчанський геріатричний пансіонат. Друга фаза впроваджується в Києві та Львові. Її головним пріоритетом є створення додаткових груп у дитячих садках для дітей з родин переселенців. У Києві проектом охоплені 36 дитячих садків, у яких створюється 96 груп. Ще один дитячий садок та один житловий об’єкт відновлюються у Львові.

Головною метою проекту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні» є поліпшення стану управління й успішності відібраних заповідників та національних природних парків, поглиблення їх співпраці із місцевими громадами та  підвищення рівня сприйняття необхідності збереження природно-заповідного фонду у суспільній свідомості. Передбачається спрямувати кошти, в першу чергу, на фінансування заходів із розвитку інфраструктури та зміцнення матеріально-технічної бази, на восьми об’єктах природно-заповідного фонду в Карпатському регіоні. Для підтримки територіальних громад, які розташовані в зоні їхньої діяльності, буде виділено 1,2 мільйонів євро.

4. 13 мільйонів євро ($14,8 мільйонів) німецький уряд протягом  березня 2015 по лютий 2018 виділяє на підтримку України в управлінні надзвичайними ситуаціями.

Реципієнтом виступає Державна служба з надзвичайних ситуацій та Товариство Червоного Хреста України. Мета проекту - покращити здатність виконувати свої завдання Державною службою з надзвичайних ситуацій (ДСНС), Товариством Червоного Хреста України та громадськими організаціями. Що, в свою чергу, має сприяти поліпшенню умов, в яких опинилися ВПО та приймаючі громади, зокрема в Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

5. 8,5 мільйонів євро (майже $9,7 мільйонів) Німеччина спрямовує на муніципальний розвиток та оновлення старої частини Львова. Проект триває з червня 2009 по грудень 2017. Реципієнтом вступає Львівська міська рада.

Даний проект сприяє подоланню наступних проблем: недостатня увага історичнім будівлям і поганий стан житлового фонду, недоліки правових умов для технічно правильної реставрації будівель в старій частині міста, брак розуміння та знань про обачну реставрацію історичних будівель.

Уряди Норвегії, Швейцарії, Швеції, Данії, Японії та Великобританії

По кількості проектів міжнародна технічна допомога, що надається Україні рядом інших країн, є суттєво меншою. Тож, зупинимося лише на найбільших «траншах», що інші держави виділяють нам починаючи з 2014 року.

54 мільйона швецьких крон ($6,3 мільйона)

Цю суму уряд Королівства Швеція через Шведське агентство з міжнародного розвитку та уряд Королівства Естонії через своє МЗС виділили на підтримку електронного урядування для децентралізації в Україні (EGOV4UKRAINE). Термін реалізації проекту: листопад 2016 - жовтень 2020. Реципієнтом є Держагентство з питань електронного урядування України. Маршрутна карта проекту включає: створення єдиної платформи взаємодії всіх електронних реєстрів та підключення до неї вже діючих на рівні районів та областей ЦНАПів; розроблення типового технічного рішення - «робочого місця» для ЦНАПів в об’єднаних територіальних громада з подальшим підключенням до єдиної платформи.

Загальна сума технічної допомоги з боку Швейцарії становить 200 мільйонів швецьких крон та більше 300 тисяч євро (в цілому - $24 мільйона), з 2014 року - 154 мільйона швецьких крон та більше 300 тисяч євро (в цілому $18,5 мільйонів).

4,2 мільйона швейцарських франків ($4,4 мільйона)

Таку суму уряд Швейцарської Конфедерації через Швейцарську агенцію з розвитку співробітництва виділяє на проект «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади (EGAP)». Строки його реалізації становлять: травень 2015 - березень 2019. Реципієнтами в даному проекті виступають Вінницька, Волинська, Дніпропетровська та Одеська облдержадміністрації. Програма спрямована на використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, що допомагатимуть вдосконалити якість врядування, покращать взаємодію влади та громадян та сприятимуть соцінноваціям.

Ще один проект, термін виконання якого тривав з січня 2015 по червень 2017, стосувався енергоефективності у Вінниці (реципієнтом виступили виконавчий комітет Вінницької міської ради та комунальні підприємство «Вінницяміськтепплоенерго». В його рамках урядом Швейцарії та Державним секретаріатом Швейцарії з економічних питань (SECO) Україні було виділено 20,6 мільйонів швейцарських франків ($21,2 мільйона).

Загальна сума за діючими проектами з міжнародної технічної допомоги Швейцарії Україні складає 32,9 мільйонів швейцарських франків (близько $34 мільйонів), з 2014 року - 27,9 мільйонів швейцарських франків ($28,8 мільйонів).

15 мільйонів датських крон (2,3 мільйона доларів)

Таку суму уряд Королівства Данія через своє МЗС спрямовує на Українсько-данський енергетичний центр. Термін реалізації цього проекту: січень 2015 - серпень 2018. Реципієнтом є Міністерство енергетики та вугільної промисловості України. Співпраця між Україною та Данією тут ґрунтується на принципі партнерської взаємодії – «peer-to-peer twinning». Такий підхід до надання технічної допомоги висуває симетричні вимоги до партнерів в частині зобов’язань та участі. Проект передбачає залучення данських експертів до проектів з розробки енергобалансу (зокрема в частині аналізу та планування), допомоги із розробленням реєстру викидів парникових газів, моніторингу енергоефективності та аналізу впровадження відновлюваних джерел енергії.

Загальна сума допомоги Данії Україні складає 2,36 мільйона доларів.

325,8 мільйонів японських ієн ($2,8 мільйона)

Дана сума має бути виділена протягом вересня 2015 - вересня 2017 років Україні урядом Японії через Японське агентство міжнародного співробітництва на створення національної інфраструктури геопросторових даних в Україні. Реципієнтом виступає Державне підприємство «Центр Державного земельного кадастру».

Більш дорогим був інший проект, що реалізовуюся за кошти японського уряду, і термін реалізації якого сплинув в червні цього року (загалом він тривав з листопада 2015-го). 1,62 мільярда японських ієн (близько $14 мільйонів) було виділено на розробку робочої документації на модернізацію Бортницької станції очистки стічних вод у рамках реалізації проекту «Реконструкція споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії по обробці та утилізації осадів Бортницької станції аерації». Реципієнтом в цьому проекту був «Київводоканал».

Загальна сума технічної допомоги Японії Україні склала 1,9 мільярда японських ієн (трохи більше $17 мільйонів).

6,6 мільйонів норвезьких крон (близько $800 тисяч)

Таку суму уряд Королівства Норвегія через Держуправління з ядерної та радіаційної безпеки протягом липня 2015 - грудня 2017 виділяє Україні на обладнання для виявлення радіаційних матеріалів і радіоактивних речовин захисту, знезаражування та дозиметрії для Мукачівського прикордонного загону ДПС. Реципієнтом коштів в Україні, відповідно, є Мукачівський прикордонний загін Держприкордонслужби (військова частина 2142). Серед вже врученого обладнання, яке має покращити виявлення та затримання незаконних РХБЯ матеріалів: мобільний автоматизований комплекс для виявлення радіоактивних речовин і ядерних матеріалів, мобільний дезактиваційний комплекс, засоби індивідуального захисту, пошукові дозиметри-сигналізатори, індивідуальні дозиметри гамма-випромінення, спектрометри  тощо.

Загальна сума допомоги, що надається Норвегією Україні, становить 8,8 мільйонів норвезьких крон або трохи більше $1 мільйона.

325 тисяч фунтів стерлінгів ($419,6 тисяч)

Цю суму уряд Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії через Департамент енергетики та зміни клімату виділяє Україні на підтримку введення в експлуатацію, ліцензування та управління централізованим сховищем відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання. Термін реалізації проекту: березень 2016 - березень 2019. Реципієнт - державне підприємство «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» (ДСП «ЦППРВ»).

Катерина Пешко, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: