Гройсман сховав «Укренерго» подалі від Кононенка

Сфери впливу
Гройсман сховав «Укренерго» подалі від Кононенка
У Володимира Гройсмана намалювався ще один конфлікт проти президента та його команди?

Перепідпорядкування «Укренерго» – ще один фронт війни Гройсмана з Банковою?

Кабмін перепідпорядкував компанію «Укренерго» міністерству фінансів. Таке рішення було прийнято сьогодні на закритій частині засідання уряду, про що стало відомо «Главкому» із власних джерел.

Сам факт передачі компанії від Міненерго до Мінфіну його ініціатори пояснюють вимогами Третього енергопакету Євросоюзу. Він, зокрема, передбачає відокремлення видобувних та збутових підрозділів від транспортних магістралей (анбандлінг). Іншими словами, Міненерго не може одночасно опікуватися компаніями, одна з яких виробляє електроенергію («Центренерго»), а інша її транспортує («Укренерго»). Інакше «Укренерго» не зможе отримати сертифікат оператора системи передачі за євростандартами ENTSO-E.

Тихенько домовилися

Про рішення щодо перепідпорядкування «Укренерго» Мінфіну у профільному комітеті Верховної Ради не чули. Принаймні, його член Олексій Рябчин («Батьківщина») з подивом дізнався про це від «Главкома». «Я про це вперше чую. Мінфін не має знань і повноважень для того, щоб робити дії управлінського характеру стосовно «Укренерго». У нас взагалі немає міністра фінансів, лише виконувач обов’язків Оксана Маркарова», – нагадав він у коментарі «Главкому». Саме ця деталь, за словами інших співрозмовників, і стала ключовою при рішенні уряду. «Гройсману вигідно контролювати компанію через Мінфін, де немає повноправного керівника», - робить прозорий натяк джерело.

Депутат Рябчин також додає: «Укренерго» повинно пройти процедуру корпоратизації, щоб реформуватися у рамках законодавства про ринок електроенергії. «До речі, уряд та інші сили зривають цей процес. У нас у комітеті зареєстровано кілька законопроектів, які відтерміновують графік введення ринку», – додав він.

Корпоратизація «Укренерго» – обов’язкова умова, яку висуває Європейський банк реконструкції та розвитку для надання Україні макроекономічного траншу у розмірі мільярда гривень. Суть корпоратизації – у перетворенні «Укренерго» на самостійне підприємство із прозорим управлінням, вільне від політичного впливу, здатне виконувати свої зобов'язання. По суті, «Укренерго» пропонують піти шляхом «Нафтогазу». Для цього  також потрібна зміна статуту компанії та створення Наглядової ради.

Повноваження Наглядової ради  

Директор підприємства призначається та звільняється
Наглядовою радою, яка встановлює і дає оцінку його діяльності.  
Наглядова рада погоджує проект стратегії та річного фінансового плану.   Наглядова рада формує антикорупційну політику, затверджує незалежного аудитора та проводить аудиторську перевірку

За даними ЗМІ, Міненерго намагалося отримати контроль над «Укренерго» більше двох років. Ці дії начебто курувались впливовими політиками та олігархами. Як відомо, міністра енергетики на вугільної промисловості Ігоря Насалика пов’язують із бізнес-партнером президента Петра Порошенка, нардепом від БПП Ігорем Кононенком. Останньому приписують активний бізнес-інтерес саме до енергетичної сфери, зокрема, контроль над іншим великим держпідприємством «Центренерго».

Міністр енергетики Ігор Насалик вважається креатурою соратника президента Ігоря КононенкаМіністр енергетики Ігор Насалик вважається креатурою соратника президента Ігоря Кононенка

Нардеп Сергій Лещенко, відомий своїми викривальними публікаціями, так прокоментував «Главкому» перепідпорядкування компанії: «Таке рішення – це намагання врятувати компанію від Кононенка. Він поставив там Близнюка (Михайло Близнюк, заступник міністра Насалика і екс-заступник Ігоря Прокопіва, колишнього керівника ПАТ «Укртрансгаз», - «Главком») керівником з реорганізації, який у якийсь момент взагалі намагався змістити керівництво «Укренерго» і взяти компанію під свій контроль. Це ще один фронт протистояння Гройсмана і Банкової».

Історія питання

Нагадаємо, 3 жовтня на засіданні уряду був затверджений склад Наглядової ради для «Укренерго». До її складу увійшли екс-голова представництва ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер, екс-президент і виконавчий директор Energinet (Данія) Педер Андреасен, виконавчий директор французької Академії технологій, що має досвід роботи в EDF, Elf Aquitaine, Total та комісії з атомної енергії Франції Олів’єр Апперт, співзасновник і директор DFC Economics (Італія), що має досвід роботи в операторі магістральних мереж Terna Rete Elettrica Nazionale та Enel, Луїджі де Франсісі.

(для перегляду документу натисніть на зображення) 

Втім, вже за кілька тижнів чинний в.о. директора «Укренерго» Всеволод Ковальчук звинуватив Міненерго у саботажі корпоратизації компанії. Тоді ЄБРР звернулися до Гройсмана з попередженням. За даними ЗМІ, після перемовин з донорами глава уряду наказав Насалику не чіпати Ковальчука і дозволити йому провести корпоратизацію. Наказ прем'єра Насалик успішно проігнорував.

В.о. директора «Укренерго» Всеволод Ковальчук звинуватив Міненерго у саботажі корпоратизації компаніїВ.о. директора «Укренерго» Всеволод Ковальчук звинуватив Міненерго у саботажі корпоратизації компанії

Комісія з реорганізації держпідприємства просто прийняла рішення про делегування керуючих повноважень самому голові комісії – заступнику Насалика та його земляку Михайлу Близнюку. Спочатку Київський господарський суд призупинив це рішення, але вже за тиждень – 1 листопада – задовольнив клопотання міністерства та схвалив передачу «Укренерго» в управління комісії. Близький до Гройсмана міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко розкритикував тоді таке рішення. У Facebook він написав, що рішення «несе суттєві загрози і створює ризики на шляху до корпоратизації підприємства, проходження ним сертифікації відповідно до стандартів ENTSO-E, а також може загальмувати саму реформу ринку електроенергії в Україні».

5 листопада Наглядова рада обрала собі голову – Шевкі Аджурена, а тимчасово виконувати обов’язки директора компанії залишився Всеволод Ковальчук.

Голова наглядової ради «Укренерго» Шевкі Аджунер вказував на необхідність перепідпорядкування компаніїГолова наглядової ради «Укренерго» Шевкі Аджунер вказував на необхідність перепідпорядкування компанії

До слова, Аджунер до того, як стало відомо про перепідпорядкування «Укренерго» Мінфіну, також вказував на необхідність такого кроку: «Уряду необхідно провести анбандлінг – розділити функції транспортування, постачання та генерації електроенергії. Для цього «Укренерго» потрібно вивести з компетенції Міненерговугілля і передати іншому відомству». На думку голови Наглядової ради, фінансових ризиків для компанії анбандлінг не передбачає, «оскільки «Укренерго» залишиться таким же суб'єктом господарської діяльності, який виконує ті ж функції, що і зараз».

Наталія Сокирчук, Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: