«Інтер» проти всіх. Як виконуються квоти на телебаченні

Інформаційна безпека
«Інтер» проти всіх. Як виконуються квоти на телебаченні
«Інтер» безперестанку демонструє надбання радянського кінематографа. Світлина: скріншот з фільму «Службовий роман»

Канал веде затяту судову війну за право безперестанку крутити радянське кіно

Українські телеканали зменшують частку радянських фільмів та нарощують контент з країн Європейського союзу та США. Про це повідомив голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко. За його словами, українські канали демонструють радянські фільми переважно саме українських кіностудій - Довженка, Одеської, Ялтинської. На його думку, телесеріали також змінили географію виробників. Якщо до 2017 року переважали американські та російські, то зараз американські та європейські. Значно зросла частка контенту з Туреччини та Польщі. Щоправда, такі зміни відбулися не дивом, а у відповідності до так званого закону про «європейську квоту». Під цим специфічним терміном законодавець має на увазі продукт не лише європейських країн, а й Сполучених Штатів, Канади та власне України.

15 вересня минулого року набув чинності Закон України від 17 травня 2016 року № 1364-VIII «Про внесення зміни до статті 28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо визначення передач європейського виробництва».
Квотування європейського та українського продукту поширюється і на супутникові телеканали. Законом встановлено, що ефірні, супутникові та багатоканальні (у тому числі цифрові) телеканали й радіостанції повинні дотримуватися таких обсягів:
  • передачі українського, європейського виробництва, а також з США та Канади: не менше 70% на тиждень у проміжках часу між 07:00 та 23:00; 
  • передачі українського виробництва: не менше 50% на тиждень у проміжках часу між 07:00 та 23:00 (водночас українські передачі враховуються у квоті європейського продукту).  
Тоді як передачі, створені на замовлення або за участі російських резидентів, не зараховуються до квоти європейського чи українського продукту.

Виконати і перевиконати

За словами Артеменка, за даними результатів моніторингу ефірів 26 телеканалів, проведених у березні цього року, усі загальнонаціональні телеканали перевиконують квоту щодо частки передач європейського виробництва - 93% (замість 70%). Йдеться переважно про художні, документальні та анімаційні фільми.

«Весь європейський (у т.ч. український, - «Главком») продукт на телебаченні зараз дорівнює 93%. Порівняно з 2017 роком він зріс на 6 процентних пунктів. Частка передач інших країн, зокрема виробництва РФ, становить 7%, відповідно, за рік вона зменшилася на 6 процентних пунктів», - уточнив голова Нацради.

Впадає в око, що Нацрада визначила: телеканал М1 транслює 100% передач європейського виробництва. Та будь-який глядач може зауважити, що саме в ефірі цього каналу часто з’являються кліпи російських артистів. Правда, у передачах та хіт-парадах, які канал титрує та озвучує українською.

Казус «Інтера»

Очікувано до переліку мовників, що найкраще виконують нові вимоги, не потрапив «Інтер» та кілька інших каналів холдингу Inter Media Group.

У 2017 році «Інтер», НТН, «Ентер-фільм» та «Піксель ТV» за порушення «європейських квот» отримали попередження від Нацради. Телевізійники вирішили оскаржити санкцію регулятора, однак суди першої інстанції визнали попередження законним. Inter Media Group подав апеляції – і суди другої інстанції… визнали попередження незаконними! Щоправда, у трьох випадках з чотирьох, бо рішення щодо «Ентер-фільму» суд другої інстанції поки що не виніс. Як стало відомо «Главкому» із власних джерел, рішення про незаконність санкції регулятора виносить Київський окружний адміністративний суд, і від нього залежить значно більше, ніж здається на перший погляд. Йдеться не просто про перемогу окремого «Інтера», а про переворот на ринку телебачення, який навряд порадує глядачів.

Річ у тім, що Нацрада спирається на те, що фільми – це теж телепрограми. Юристи «Інтера», який безперестанку демонструє надбання радянського кінематографа, розмежовують ці поняття і переконують суд, що фільм не можна вважати програмою. «Якщо «Інтер» виграє і четвертий суд другої інстанції, то українські телеканали не зможуть розміщувати інформацію про спонсорство під час трансляції фільмів, що вони нині роблять, користуючись тим, що це дозволено під час трансляції передач. Це означає, що кількість показів фільмів в ефірі може різко впасти, оскільки у каналів не буде можливості оплачувати демонстрацію фільмів», - пояснив казус «Главкому» член Нацради Сергій Костинський.

Щоб завадити таким змінам, за словами чиновника, мають бути внесені уточнення до законодавства. «Вже є законопроект про аудіовізуальні послуги, який має замінити закон про телебачення і радіомовлення та про Нацраду. У документі поняття «програма» та «передача» замінені на «аудіовізуальні сервіси та послуги». Якщо парламент закон ухвалить, правила гри зміняться», - додав Костинський і уточнив, що наразі цей законопроект вже зареєстровано.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: