Кредитна спека. Українці посеред літа стоять у чергах за «теплими кредитами»

Енергетична незалежність
Кредитна спека. Українці посеред літа стоять у чергах за «теплими кредитами»

За сім місяців «теплими кредитами» скористалися 91 тис. родин – банки видали 1,2 млрд грн кредитів

«Теплі кредити», призначені для енергомодернізації житла і компенсація яких передбачені в бюджеті на 2017 рік, закінчилися посеред літа. Охочих поміняти вікна чи котел у своєму помешканні за державною програмою просять почекати: для її відновлення уряд виділив ще 400 млн грн. Але й цих коштів, направлених на часткове відшкодування витрат населення на енергомодернізацію, вистачить лише на два-три місяці.

Літо – найсприятливіша пора для утеплення осель. Минулорічний опалювальний сезон довів, що енергомодернізація житла дозволяє в рази скоротити платежі за комунальні послуги, тому кількість бажаючих отримати «теплий кредит» б’ють рекорди за дворічний період дії цієї державної програми.

У липні зафіксовано пік кредитування: у попередньому місяці 86 об`єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ)  та житлово-комунальних кооперативів (ЖБК) скористалися «теплими кредитами» на суму понад 29 млн грн. Це в чотири рази більше, ніж у липні 2016-го. «Цього літа щомісяця маємо нові рекорди. Сума коштів, яку ОСББ залучили в липні, в  півтора разу більша, ніж у червні», - додає голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

На його думку, шалений попит на «теплі кредити» означає, що держава запропонувала ефективну програму стимулювання до енергоефективності, а ОСББ усвідомили всі її переваги – «це відшкодування половини й більше витрат при утепленні, зменшення комунальних рахунків, підвищення комфорту в квартирах та багато іншого».

Дійсно, за два роки дії державної  програми нею скористалося понад тисяча ОСББ та ЖБК із різних регіонів. Вони отримали в банках понад 157 млн грн на впровадження енергоефективних заходів: утеплення будинків, заміну вікон на енергоефективні, встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП), модернізацію освітлення тощо. Найбільшу суму коштів на утеплення – 31 млн грн, залучили ОСББ Волинської області. Також до трійки лідерів увійшли Київська та Запорізька області. Але це надзвичайно мало, порівняно з реальними обсягами фінансування, потрібними для економії витрат на опалення.

Великою популярністю користуються кредити для заміни газових котлів на твердопаливні. За період дії програми понад 21 тис. приватних домогосподарств залучили 364,5 млн грн для придбання такого обладнання. У структурі попиту фізичних осіб на енергоефективні заходи придбання «негазових» котлів посідає третє місце, після заміни вікон й утеплення будинків (12-13% усіх енергоефективних заходів для фізичних осіб).

За даними Держенергоефективності, за сім місяців 2017 року 91,2 тис. родин скористалися «теплими кредитами» - загалом банки-кредитори цієї програми видали 61 523 позик на суму майже 1,2 млрд грн, зокрема:

  • 2085 кредитів на суму 41,6 млн грн на придбання «негазових» котлів;
  • понад 59 тис. кредитів на суму 1,08 млрд грн на утеплення приватного житла;
  • 387 кредитів на суму 80,2 млн грн для ОСББ та ЖБК (близько 30 тис. родин).

Всього за три роки видано «теплих кредитів» на суму 3,9 млрд грн. Урядом було відшкодовано домогосподарствам 1,5 млрд грн.

Чому ж не вистачає коштів і скільки всього бажаючих їх отримати? Якщо врахувати, що за даними Державної служби статистики, загальна кількість домогосподарств в Україні - 15 млн, і майже кожне потребує енергомодернізації, то кількість потенційних учасників програми у сотні разів більша – а суми, які виділяє влада, незрівнянно малі порівняно з реальними потребами.

У серпні банки відновлять «теплі кредити»

У державній скарбниці на 2017 рік на програму «теплих кредитів» було виділено лише трохи більше 400 млн грн (2016-го - 894 млн). Звісно, цього недостатньо для задоволення зростаючого попиту – влітку гроші закінчилися, а відтак, процес зупинено.  «Сьогодні в межах наявного фінансування на 2017 рік кредитування здійснюється лише  ОСББ та ЖБК. Найближчим часом, відповідно до рішення уряду, надійде другий транш фінансування програми «теплих» кредитів на 400 млн грн. Через тиждень-другий банки розпочнуть надавати допомогу населенню на енергоефективні заходи», - пообіцяли «Главкому» в Держенергоефективності.

«Є змога відшкодувати 20%-40% суми коштів, залучених на утеплення помешкання, встановлення приладів обліку чи заміну газових котлів на твердопаливні. Для ОСББ в будинках, де проживають родини, які отримують субсидії, сума компенсації може бути ще більшою – до 70%», - повідомили в профільному відомстві.  

Суть програми з утеплення житла в тому, що держава відшкодовує споживачам частину кредиту на закупівлю енергоефективного обладнання та матеріалів – від 20 до 70%. У середньому розмір кредиту - 20 тис. грн (для ОСББ – 110 тис. грн). Завдяки додатковому фінансуванню, ще приблизно  80 тис. родин зможуть скористатися програмою «теплих кредитів». Проте додаткових грошей, виділених урядом, вистачить на відновлення роботи програми лише на два-три місяці, тобто вже у вересні-жовтні програма може знову зупинитись. І поки що складно спрогнозувати, чи вдасться Держенергоефективності переконати уряд в доцільності ще збільшити фінансування.

Тепер заявки на отримання «теплих кредитів» надходять від ОСББ, які не мають централізованого опалення. Чималий попит таких ОСББ на програму був одним із стимулів для ухвалення постанови Уряду, яка дозволила ОСББ з автономним опаленнями залучати «теплі кредити».

Очікуване додаткове фінансування за програмою «теплих» кредитів - 400 млн грн, а саме:

за рахунок перерозподілу частини коштів, передбачених у бюджеті на фінансування Фонду енергоефективності – 300  млн грн:

  • близько 260 млн грн на утеплення індивідуального житла;
  • майже 10 млн грн на заміну котлів;
  • майже 30 млн грн на енергоефективні заходи для ОСББ та ЖБК.
  • за рахунок внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» - 100  млн грн:
  • близько 4 млн грн – на заміну котлів;
  • майже 96 млн грн – на утеплення індивідуальних домогосподарств.

Де взяти кредит і на яких умовах

«Теплі кредити» надають державні  «Ощадбанк», «Укргазбанк»,«Укрексімбанк» та «Приватбанк». З огляду на зростання конкуренції між ними, за останній рік вдалося суттєво знизити відсотки за кредити – ще рік тому банки брали 25%, тепер ставки впали до:

для фізичних осіб:

  • 17,99% («Ощадбанк»);
  • до 17,5% («Укргазбанк»);
  • 0% за кредитним продуктом «Оплата частинами» від «Приватбанку» (за рахунок сплати відсотків виробниками чи продавцями енергоефективних товарів);
  • 23,8-25% («Укрексімбанк»);

для ОСББ та ЖБК:

  • 18,5-18,8% («Ощадбанк»);
  • 19,5-20,5% («Укргазбанк»);
  • до 18% («Приватбанк»).

На запитання «Главкому», чи вчасно Держенергоефективнсоті здійснює відшкодування учасникам програми «теплих кредитів», у відомстві відповіли, що заборгованість з виплат – відсутня. «Держенергоефективності вчасно перераховує бюджетні кошти на рахунки уповноваженого банку для подальшого перерахування на поточні рахунки відповідних позичальників (учасників програми «теплих кредитів», приватних домогосподарств, ОСББ/ЖБК)…», - запевнили в Агентстві.

1

За час дії програми «теплих кредитів» 295 тис. родин отримали безповоротну фінансову допомогу з державного бюджету на суму понад 1,5 млрд грн, зокрема:

  • 108,1 млн грн тим, хто встановлював «негазові» котли (приблизно 21 тис. родин)
  • 1355,2 млн грн тим, хто займався утепленням приватного житла (приблизно 200 тис. родин)
  • майже 49 млн грн для ОСББ та ЖБК (приблизно 74 тис. родин)
  • За 2017 рік (на 31.07.2017 р.) уряд відшкодував 347 млн грн для близько 69 тис. родин:
  • 10 млн грн на негазові котли (приблизно 2 тис. родин);
  • 316 млн грн на утеплення приватного житла (приблизно 46 тис. родин);
  • 21 млн грн для ОСББ та ЖБК (приблизно 21 тис. родин).

До кінця року Держенергоефективності обіцяє виплатити відшкодування за всіма вже виданими кредитами та за рахунок додаткового фінансування у розмірі 400 млн грн ще понад 80 тис. домогосподарств.

В кооперації з місцевими програмами

Українці мають можливість отримати часткову компенсацію на енергоефективні заходи не тільки з державного бюджету, а й додатково (15-20%) з обласних та міських програм.

«В 2017 році вже прийнято 301 місцеву програму здешевлення «теплих кредитів» (26 обласних, 178 районних, 97 міських), у 2016 році ухвалено 216 програм. Крім того, нині розробляється ще майже 50 програм», - повідомили «Главкому» в Держенергоефективності. Загальна сума відшкодування населенню та ОСББ/ЖБК з місцевих бюджетів за січень-травень перевищила 25 млн грн.

«Участь українських родин як в урядовій, так і в місцевій програмі «теплих кредитів»  – це унікальна можливість отримати подвійну, а інколи й потрійну безповоротну фінансову допомогу на енергоефективні заходи. Також це нагода вдвічі та навіть втричі заощадити при утепленні житла», - впевнені у Держенергоефективності. 

Програма зменшення споживання тепла в житлових будинках спрямована на скорочення споживання енергії для опалення будівель. Щорічне споживання газу на опалення житлових та громадських будівель – 18,6 млрд кубометрів. За оцінками експертів, потенціал скорочення – 11,4 млрд кубометрів – це майже 60% обсягу, який Україна щороку імпортує. 

Наталка Прудка, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: