Опалювальний сезон під загрозою зриву.
У Порошенка б’ють на сполох (ДОКУМЕНТ)

енергетика
Опалювальний сезон під загрозою зриву. <br> У Порошенка б’ють на сполох (ДОКУМЕНТ)

Чи буде взимку країна з теплом? Чиновники не впевнені

Опалювальний сезон, якого всі традиційно очікують з побоюванням, став ще одним полем боротьби конкурентних груп у владі. Наближення холодів зацікавлені сторони використовують не лише для піару, а й для того, аби звинуватити опонентів у неефективності й провальній роботі.

Віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко вже заявив, що стан технічної готовності країни до опалювального сезону складає 97,6%. Прем’єр Володимир Гройсман відрапортував, що на підготовку до опалювального сезону цього року було виділено 9 млрд грн, що на 1,8 млрд більше, ніж минулого. Але, незважаючи на ці переможні реляції для широкої публіки, чиновники приховують справжній стан речей.

У розпорядженні «Главкома» опинився лист голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитра Вовка до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з промовистою «шапкою» «Щодо загрози зриву опалювального сезону». В цьому листі комісія фактично виступає зі звинуваченнями на адресу НАК «Нафтогаз України», який саботує підготовку до зими.

НКРЕКП скаржиться, що до неї масово звертаються оператори газорозподільних систем та виробників теплової енергії зі скаргами на дії «Нафтогазу», через які склалася критична ситуація із забезпеченням природним газом об’єктів теплоенергетики. Посилаючись на закон «Про ринок природного газу», положення Кабміну (про покладення спеціальних обовязків на субєктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу) та постанову НКРЕКП (про правила постачання природного газу), Вовк у своєму листі нагадує, що «Нафтогаз» зобов’язаний постачати природний газ виробникам теплової енергії за умови належних розрахунків. Якщо є заборгованість, НАК може припинити газопостачання, накласти штрафи. Але за будь-яких умов не може відмовити в укладанні договору постачання газу тим виробникам теплової енергії, які підпадають під дію норм вищезазначеного положення Кабміну. При цьому, за твердженням Комісії, на сьогодні існують виробники теплової енергії, з якими «Нафтогаз» досі не уклав відповідних договорів. Крім того, НАК масово не оформлює акти приймання-передачі газу зі споживачами після місяця постачання.

Комісія наголошує, що, згідно з положенням Кабміну, «Нафтогаз» зобов’язаний постачати газ виробникам теплової енергії з «загальносуспільних інтересів». До того ж, нагадується в листі, для цього НАК отримує пільговий ресурс газу із державних джерел видобування.

для перегляду - натисніть на зображення

Тож що відбудеться, якщо НАК так і не підпише договори? Але навіть за відсутності договорів, монополіст, за вже згаданим розпорядженням уряду, змушений буде постачати газ теплоенергетикам у зимовий період і оформлювати це як несанкціонований відбір. Так, у листі зауважується, що «Нафтогаз» не тільки не ініціює заходи з припинення газопостачання боржникам, а навіть не має договорів з операторами газорозподільних систем на такі послуги. Хоча підприємства теплокомуненерго лише нарощують борги перед «Нафтогазом», бо заборгованість населення за комунальні послуги зростає.

Але якщо відбір несканкціонований, то в хід може піти схема, описана в листі Вовка. «Нафтогаз» згодом виставляє відповідні санкції до операторів газотранспортних мереж, які постачали газ на теплокомуненерго, з вимогою оплати такого газу з коефіцієнтом 1,2. Ті, в свою чергу, виставлять відповідні претензії до теплокомунерго, але ще з більшим коефіцієнтом. Проте якщо у виробників теплової енергії нема фінансів платити за звичайною ціною, тим більше, не буде й за підвищеною. Розуміючи це, транспортники можуть просто відключити деякі теплокомуненерго від поставок, що взимку призведе до катастрофічних наслідків.

Ситуацію заплутує й те, що уряд досі не визначився з ціною на газ – прем’єр улітку гучно пообіцяв, що подорожчання не буде, хоча фінплан «Нафтогазу» його передбачав. Гройсман з його потягом до соціального популізму просто не може собі дозволити ще більше озлоблювати населення підвищеними платіжками. Скарги пропрезидентського Вовка на НАК, який очолює ставленик «фронтовиків» Андрій Коболєв, – лише одна з ілюстрацій боротьби, яка точиться між цими групами за вплив на компанію-монополіста. Дуже зацікавлений у посиленні свого контролю над «Нафтогазом» і безпосередній адресат листа Володимир Гройсман. Він веде затяжну війну з Коболєвим за контроль над наглядовою радою НАКу.

Павло Вуєць, «Главком»

Більше про «газові війни» читайте в статтях «Главкома»:

Як Гройсман вирішив покерувати «Нафтогазом» і чим це скінчилось

Газово-комунальний двобій. Гройсман - секундант

«Дюссельдорф плюс». Якою буде ціна газу у наступному опалювальному сезоні

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: