Сідай, трійка! Довгий, Розенблат і Поляков - нові мішені Антикорупційного бюро

герої дня
Сідай, трійка! Довгий, Розенблат і Поляков - нові мішені Антикорупційного бюро
Борислав Розенблат, Олесь Довгий та Максим Поляков

Холодницький та Ситник влаштували засаду соратникам президента у момент, коли той перебуває у Вашингтоні

Нові антикорупційні органи продовжують полювання на діючих депутатів.  Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала в Генпрокуратуру подання на притягнення до відповідальності і зняття депутатської недоторканості з Борислава Розенблата і Максима Полякова, які за твердженням правоохоронців, вносили за хабарі зміни в законодавство щодо видобутку бурштину. У справі Розенблата–Полякова вже затримано шість осіб, які не можуть сховатись за депутатською недоторканістю.

Також керівник САП Назар Холодницький заявив про подання щодо колишнього секретаря Київради Олеся Довгого, якому нагадують старі гріхи щодо виділення земельних ділянок в столиці в 2007–2009-х роках. З нього теж вимагатимуть зняти депутатську недоторканість. Показово, що перші двоє – депутати від коаліційних «Блоку Порошенка» та «Народного фронту», а Довгий вважається фігурою, близькою до президентської команди. Показово, що ці події відбуваються на фоні візиту Петра Порошенка до Вашингтону – це може бути як черговим показним проявом самодіяльності нових антикорупційних органів, так і узгодженим з владою сигналом для американців щодо рішучості боротьби з корупцією навіть серед «своїх».

«Главком» нагадує, хто ж ця трійка депутатів, яка стала мішенню для САП та НАБУ.

Борислав Розенблат

Борислав Розенблат

Сьогодні – це один з основних спікерів президентської фракції, якого відправляють на ефіри коментувати все, що тільки можна. Депутата підозрюють у двох епізодах. Перший стосується власне лобізму при внесенні змін до законів: разом з «фронтовиком» Поляковим Розенблат зареєстрував законопроект, що регламентує видобуток та експорт бурштину. За цим проектом, рентна плата за видобуток коштовного каміння знижується з 25 до 5%,  а компанії, які завозять техніку для видобутку, звільняються від сплати податку до 2020-го року. За словами Холодницького, за ці зміни депутати вже отримали $15 тис. на двох.

Другий епізод пов'язаний із затриманням в понеділок в ресторані охоронця Розенблата за підозрою в отриманні хабаря в $200 тис. Все це відбулося на очах у самого депутата. Слідчі вважають, що Розенблат вирішив сам брати участь у видобутку бурштину і звернувся до представника іноземної компанії з наполегливим проханням організувати спільний бізнес-проект. Сам же він брав на це зобов’язання впливати на Держлісагентство, ДП «Укрбурштин» та інші державні органи. Частина прибутку, яка була б отримана за сірими схемами, мала б перераховуватись на компанією, співвласником якої є сестра Розенблата. За словами очільника НАБУ, обом депутатам загрожує до 12 років ув’язнення.

Розенблат визнає, що раніше зустрічався з жінкою, яка принесла йому сумку з грошима. Жінка на ім’я Катерина нібито казала, що представляє інтереси великого бізнесу з ОАЕ, і з депутатом обговорювала розробку законопроекту про легалізацію видобутку бурштину. Але фокус з грошима став для Розенблата, за його словами, великим сюрпризом. Він звинувачує НАБУ в провокаціях і називає свого охоронця патріотом і учасником АТО.

Детективи НАБУ сьогодні з самого ранку проводили обшуки в приміщеннях Держагентства лісових ресурсів. Журналістка Ольга Василевська висловила версію, що НАБУшники шукали проекти наказів про рекультивацію, яку і лобіював Розенблат.

Основний бізнес колишнього «регіонала» Розенблата, якого повязують з віце-прем’єром Геннадієм Зубком, розташований в рідному Житомирі і пов'язаний з виробництвом молочних продуктів (ТМ «Фаворит»), масштабним будівництвом, транспортними перевезенням.

Максим Поляков

Максим Поляков. Фото: nikvesti.comМаксим Поляков. Фото: nikvesti.com

Депутат від «Народного фронту», якого підозрюють на пару з Розенблатом в вищеописаних гріхах, також прогнозовано назвав дії НАБУ політичним замовленням та звинуватив в тиску на свою дружину, сестру і помічників.

«З Розенблатом я спілкувався останній раз осінню. Які в нас можуть бути відносини? – емоційно розповідав він в кулуарах парламенту. – Можна сказати, що Ситник зґвалтував президента Зімбабве. Отаке саме звинувачення щодо мене. Це гопники, дикуни, Ситник – це просто дикун». В НАБУ в свою чергу розповіли, що в ході проведення слідчих дій депутат вихватив у детектива відеокамеру, якою той проводив процес фіксації, та так і не повернув.

Поляков тісно пов’язаний з Уманню Черкаської області, де в 2011–2012-х роках працював заступником міського голови. В 2012-му році зблизився з «Фронтом змін» і в 2014-м став депутатом за  списком партії Яценюка. З березня по листопад 2014-го працював членом Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг. Прізвище Полякова пов’язували з кількома скандалами – від рейдерських захоплень до замаху на вбивство, в чому його звинувачував одіозний конкурент по округу Антон Яценко. Також Поляков фігурував в списку українців, які засвітились в офшорному «Панамському скандалі».

Цікаво, що сам підозрюваний депутат нещодавно взяв на поруки іншого «фронтовика» – Миколу Мартиненка.

Олесь Довгий

Олесь ДовгийОлесь Довгий

Одному з найвідоміших членів «молодої команди» «Льоні-космоса» довгий час вдавалося ухилятися від конкретних звинувачень в безконтрольній роздачі дорогої київської землі потрібним людям. В САП заявили, що подання на зняття з Довгого недоторканості пов’язане з виділенням земель в 2007-му році. Депутат від БПП Мустафа Найєм у себе в «фейсбуці» оприлюднив деякі подробиці: «Довгий є фігурантом кримінальної справи за фактом незаконного виділення земельних ділянок на території заповідника Жуків острів. У серпні 2007-го року Київрада своїм рішенням ліквідувала заказник Жуків острів, скоротивши його площу з 1630 га до 196 га. Згодом земля, що залишилася поза заказником, була роздана під забудову, в тому числі фірмам, близьким до Віктора Януковича і його партнеру, народному депутату Юрію Іванющенко»,

Довгий після невдалого балотування в Києві в 2012-му році в 2014-му виграв вибори на підгодованому окрузі на Кіровоградщині, всіляко підтримував відносини з нинішньою владою і навіть став тіньовим переговірником від неї. Про те, що він часто спілкується від імені Банкової, свідчили Генадій Корбан, коли воював на окрузі з соратником Довгого Сергієм Березенком, та біглий депутат Олександр Онищенко, до якого Довгий приїжджав «вирішувати проблеми» з Порошенком. Тож можна не сумніватись, що і свої нинішні проблеми він намагатиметься мінімізувати завдяки зв’язкам.

Всі три депутати-фігуранти, з яких намагаються зняти недоторканість, можуть розраховувати на те, що на це просто забракне часу до канікул, – Раді залишилось засідати лише два пленарні тижня. А справ лишилось забагато.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: