Тиждень без їжі та води. Що таке сухе голодування і як його витримує Надія Савченко?

Справа Савченко
Тиждень без їжі та води. Що таке сухе голодування і як його витримує Надія Савченко?
Сьогодні – сьомий день сухого голодування Надії Савченко

Без води людина здатна протягнути близько тижня, стверджують лікарі

Обвинувачена у державній зраді нардеп Надія Савченко 5 грудня оголосила про сухе голодування. Завтра вона його змушена припинити.

Політик заявила, що причиною протесту є те, що слідчі СБУ вимагають від адвокатів пришвидшити ознайомлення з матеріалами справи. Це потрібно, аби негайно розпочати розгляд справи по суті. Поки захисники не підписують відповідний документ, за словами Савченко, її шантажують позбавленням можливості бачитись з рідними, помічниками, не погоджувались завезти її у банк, де вона могла б поновити електронні ключі та відкрити рахунок, що дозволило б їй зареєструватися кандидатом у президенти України.

Сухе голодування – відмова не просто від їжі, але й від води. Відповідно, такий протест має набагато гірший вплив на людський організм, ніж звичайне голодування.

Чого вимагає Савченко?

На початку тижня Віра Савченко відвідала ув’язнену сестру Надію. «Вона виглядає дуже погано… Коли людина так раптово переходить на сухий голод вона згасає на очах. Обличчя неживого кольору... І чорніють руки від згущеної крові в судинах. Вночі судоми. Нирки болять. Очі світяться ще життям»,  – пише Віра у Facebook про стан сестри.

Сьогодні – сьомий день сухого голодування Савченко. Як розповіла «Главкому» помічниця нардепа Тетяна Проторченко, протягом цих семи днів у обвинуваченої тільки раз – на п’ятий день голодування – взяли аналіз крові для перевірки рівня гемоглобіну.

«Лікарі у СІЗО її не оглядали, хоча були зобов’язані це зробити у випадку оголошення ув’язненим сухого голодування… Вчора Надія вже майже не могла говорити, її організм зневоднено, кров загусла, обличчя потемніло. Вона відчуває біль у нирках, судоми в животі, її лихоманить», – розповідає Проторченко, якій дозволили побачення з ув’язненою.

Вчора Савченко заявила, що припиняє сухе голодування, але лише з 13 грудня. «Слідчі дозволили побачення з рідними і помічниками, але в банк її доставити так і не погодились. Натомість дозволили представникам банку та нотаріусу приїхати в СІЗО. Але вона не вірить обіцянкам слідчих та прокурорів, тому буде тримати сухе голодування до завтра, щоб мати гарантію того, що її вимоги задовільнять», –  пояснила помічниця нардепа, чому Савченко продовжила голодування. Проторченко додала, що Савченко планує виходити з сухого голодування самостійно.

Вчора Савченко заявила, що припиняє сухе голодування, але лише з 13 грудняВчора Савченко заявила, що припиняє сухе голодування, але лише з 13 грудня

Що кажуть лікарі?

За висновками лікарів без їжі і води людина здатна прожити близько тижня.

«Главком» поцікавився у медиків, як впливає на людський організм відмова від води і чи може звичайна людина витримати довше такий режим.

Сухе голодування має негативний вплив на організм людини, якщо триває більше 1-2 діб.  Вода необхідна людському організму для активації обміну речовин, для виведення шлаків і продуктів розпаду, а також щоб заповнити запаси рідини у внутрішніх органах, які в середньому на 60% складаються з води.

«Без їжі та води людина може прожити тиждень. Організм зневоднюється, згущується кров. Коли організм не отримує достатньо рідини, це погіршує процес виведення токсинів з організму. В тілі людини затримуються шкідливі компоненти, може підвищуватися рівень сечової кислоти у крові (шлак, який не використовується організмом, а виводиться з організму із сечею – ред.). Надлишок натрію, наприклад, є причиною утворення набряків», – пояснює «Главкому» дієтолог Світлана Фус.

Зневоднення призводить до погіршення роботи серця, зниження артеріального тиску, так як падає об’єм крові, що циркулює. З’являється ризик втратити свідомість.

Через недостатню кількість рідини різко зменшується маса тіла і сповільнюються метаболічні процеси.

У перші голодування організм черпає енергію з власних запасів. Так, спочатку вичерпуються запаси глюкози, а потім джерелом енергії стають м’язові та жирові тканини. Втрачається колір шкіри, з'являється неприємний запах з рота, сеча набуває запаху ацетону.

Від відсутності води насамперед страждають нирки, мозок і печінка. Так, з організму погано виводяться токсини, через що нирки перевантажуються, а це загрожує утворенню каменів. Починає гірше працювати мозок. Притуплюються відчуття, погіршується пам’ять, можуть виникати галюцинації, людина стає дратівливою та агресивною.

Критичною може стати втрата води у розмірі 10-20% від ваги тіла, а втрата 25% може спричинити смерть.

Але лікар Світлана Фус стверджує, що як правило, за умови правильного виведення людини зі стану голодування, поступово збільшуючи об’єм споживаної рідини та їжі, то організм може відновитися повністю без поганих наслідків.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: