Вбити дракона. Як пошматують ДФС

Реформи
Вбити дракона. Як пошматують ДФС
ДФС, куди так прагнув повернутися її колишній голова Роман Насіров, більше не існуватиме
Фото: УНІАН

Скандал з поверненням на посаду екс-голови ДФС Насірова завершився просто – йому не буде куди повертатися

Кабінет міністрів 18 грудня ухвалив постанову про створення Державної податкової служби і Державної митної служби. «Поділ ДФС на дві служби є важливим кроком на шляху до побудови якісної системи адміністрування податків і зборів, – заявив заступник міністра фінансів Сергій Верланов. – Реформа Державної фіскальної служби створить основу для демілітаризації податкових органів, поліпшить якість послуг, що надаються платникам податків, підвищить прозорість та підзвітність роботи податкових і митних органів». Сам чиновник очолить комісію для розділення ДФС.

Раніше міністр фінансів Оксана Маркарова обіцяла, що протягом грудня на затвердження уряду буде винесено нову концепцію реформи Державної фіскальної служби. Анонсувалось, що будуть розділені податковий та митний напрямки, які 2012 року були загнані «молодою командою» Януковича під один дах Міністерства доходів та зборів, згодом реорганізовано у ДФС. Тепер служба-монстр припиняє існування і буде оголошено конкурси на посади очільників нових відомств, які проведуть протягом трьох місяців. Тож скандальна історія з поверненням через суд на посаду екс-голови ДФС Романа Насірова завершилась просто – йому не буде куди повертатися. Також ще з 2013 року тягнеться історія зі створенням замість податкової міліції Служби фінансових розслідувань, яку в рамках реформи ДФС планується, нарешті, успішно завершити.

Реформуванням митниці опікувались і нинішній прем’єр Володимир Гройсман, і колишній – Арсеній Яценюк. У Яценюка, наприклад, була екстравагантна пропозиція передати кілька обласних митниць в управління спеціалізованим іноземним компаніям, але вона так і залишилась на рівні екзотичної ідеї. Гройсман ще в квітні 2016 року заявив, що через мутні схеми на митниці бюджет недоотримує близько 50 млрд грн і завзято взявся за три місяці всі ці схеми поламати. Але за спогадами колишнього керівника Мінфіну Олександра Данилюка, після гучної заяви прем’єр самоусунувся від процесу. Нічим завершилась і урядова ініціатива залучити до інспекції митниць так звані «чорні сотні».

Про необхідність знову роз’єднати податковий та митний напрямок говорилось багато. Так Костянтин Лікарчук, який керував митницею чотири місяці в 2015 році, стверджував, що це – єдиний спосіб її врятувати: «Бо в ДФС згинуть і митниця, і вся митна справа. Згідно з класичними тезами злиття та поглинань, більша організація (податкова) поглинула та знищила меншу. Нині вже не можна навіть говорити про те, що там вдасться щось повернути до старого. Бо воно знищено настільки, що треба буде створювати митну систему заново».

Анатолій Макаренко, ще один колишній керівник митниці, часів коли вона ще була самостійною одиницею, вважає, що знищення митниці призвело до появи явища «євробляхерів» та неконтрольованих потоків контрабанди. «Митниця припинила боротись з наркотиками, зброєю та іншими забороненими до ввозу та вивозу товарами, – пояснює Макаренко. – Сьогодні митницею керують усі, окрім власне митників, – правоохоронці, політичні лобісти, вчорашні податківці. Служба, яка повинна забезпечувати економічну безпеку країни, нівельована до збірника податків. У США після подій 11 вересня митну службу об’єднали з прикордонною, а ми в умовах всіх викликів нічого не робимо». Втім Макаренко впевнений, що реальне розділення ДФС займе багато часу, бо кожне відомство – це елемент торгу між різними політичними угрупуваннями. Тож він пропонує відновити діяльність центрального органу з митної справи окремою постановою уряду і не пов’язувати це питання з реформуванням податкового блоку.

Нагадаємо, що у ДФС зараз немає повноцінного керівника – після звільнення «в. о.» керівника Мирослава Продана таким самим «в. о.» було призначено колишнього керівника Одеської митниці Олександра Власова. В такому ж напівстатусі перебувають і його заступники, серед яких і відповідальний за митний напрямок Віктор Кривіцький. 

І Святослав Продан (ліворуч), і Олександр Власов (праворуч) керували ДФС з приставкою «в. о.»І Святослав Продан (ліворуч), і Олександр Власов (праворуч) керували ДФС з приставкою «в. о.»

Колишній міністр фінансів Олександр Данилюк зауважує, що насправді об’єднання податкової і митниці у ДФС за британською моделлю де-факто не відбулося – ці дві вертикалі працювали досить автономно.

«Я хотів розірвати зв’язки, які були в ДФС, – згадує Данилюк, який свого часу подавав концепцію реформування служби на розгляд Кабміну. – Остаточне розділення податкової та митної вертикалей дозволяло окремо підходити до формування кожної з цих структур, обирати їй керівника, а потім кожен з цих напрямків реформувати. Також під час цієї трансформації можна було врешті-решт «вбити» податкову міліцію. Але Гройсман не хотів розділення структур, бо боявся втратити вплив на них через Продана». На думку екс-міністра, нинішнє роз’єднання ДФС має відволікти увагу від скандалів з Проданом та Насіровим та показати, що робиться хоч якась реформа.

Роз’єднання фіскальної служби є також однією з умов меморандуму з МВФ, тож і тут влада може відзвітувати про виконання зобов’язань. Але поки до реальної ліквідації ДФС далеко. Того ж дня, 18 грудня, пройшла нарада членів парламентського комітету з питань податкової та митної політики щодо створення робочої групи, яка буде обговорювати нюанси створення двох нових юридичних осіб. «За один день просто неможливо розділити дві величезні структури, щоб не допустити їхньої зупинки», – каже член комітету Віталій Гудзенко з БПП. Депутат допускає, що реально ці нові податкова та митниця запрацюють лише місяців за п’ять, тобто вже після президентської кампанії.

Данилюк вважає, що якраз під вибори не треба було ініціювати розділення ДФС: «Під шумок виборів багато хто повирішує у ДФС свої питання – скоріш за все, керівниками органів зроблять слухняних, нікому невідомих людей. А робити організаційну реструктуризацію, міняти працівників (а їх треба міняти мінімум 50%) ніхто не буде».

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: